AKTUELNO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u nedelju da je kosovski predsednik Hašim Tači izjavom da bi "uzajamno priznanje" trebalo da bude jedina tačka dijaloga Beograda i Prištine, još jednom pokazao da je suštinski protiv dijaloga.

U saopštenju za javnost, on je dodao da je time Tači potvrdio i da ništa ne vredi "njegov potpis pred licem EU, kojim se obavezao na formiranje Zajednice srpskih opština" na Kosovu i Metohiji.

Petković je istakao da dijalog ne može, nasuprot onome što Tači zamišlja, imati unapred definisan ishod, i da su toga svesni i u Vašingtonu i u Briselu.

"Svojim manevrima i eskiviranjima sa sebe ne mogu skinuti sedam i po godina nerealizovanu obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, i to je tema koju neće uspeti da skrajnu i uklone sa stola nikakvom političkom i diplomatskom gimnastikom", ocenio je Petković.

"Zajednica srpskih opština i nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine biće naša prva tema prilikom svakog odlaska u Brisel, i neka niko ne gaji nerealna očekivanja o napretku dijaloga dok god ta obaveza ne bude ispunjena", istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Podsetimo, Hašim Tači, koji boravi u SAD, izjavio je da je u Briselu i Vašingtonu zahtevao da dijalog Beograda i Prištine ima samo jednu tačku dnevnog reda, pitanje uzajamnog priznavanja, prenela je juče prištinska Gazeta ekspres.

#Hašim Tači

#Petar Petković

#ZSO