AKTUELNO

Sporazumom u Vašingtonu je „povučena noga“, pa su nakon toga Srbiju posetile brojne strane delegacija koji je vide kao pogodno tlo za dalja ulaganja, kažu sagovornici TV Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je juče poruku predsednika Kine Si Đinpinga, koju mu je preneo visoki kineski zvaničnik Jang Điječi, a tokom njihovog razgovora istakao je da su Srbija i Kina iskreno prijateljske zemlje, koje razvijaju odnose u svim sferama društvenog života.

Milan Dobromirović, urednik političke rubrike u "Informeru", rekao je za Novo jutro TV Pink da je poslednjih dana Srbiju posetilo dosta značajnih i stranih delegacija, a kako je ocenio, to samo znači da naša zemlja može da se nada novim investicijama.

- U ovom trenutku Srbija je na mapi svetske politike, naročito nakon nedavne posete Vašingtonu. Nižu se svetski zvaničnici koji posećuju Srbiju. Sporazum u Vašingtonu je pokrenuo sve ovo, i to govori da je Srbija jako važna zemlja u regionu – kazao je Dobromirović, i dodao da Donald Tramp želi Srbiju kao ekonomski čvor i centar Balkana.

- To nije mala stvar, pa je i za očekvianje da nakon toga dođu i kineske firme da vide na koji način mogu da ulože ovde. Videćemo da li će i EU još imati neke svoje investicije ovde kod nas – dodaje Dobromirović.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, kaže da je važna sradnja i sa istokom i zapadom, i da od toga ne sme da se odustane.

- Nesrazmerna je proporcija u partnerima, ali treba nastaviti saradnju sa Kinom i Rusijom, ali ne treba ni odsustati od saradnje sa SAD i Evropom. Za to su potrebni veliki napori, i svaka investicija koja dođe je značajna – kaže Vuković.

#Srbija

#Vašington