AKTUELNO

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, rekla je za Pink da je Mirolav Lajčak konkretno ukazao na to da Priština ne želi da se na dnevnom redu dijaloga Beograda i Prištine nađe sporazum o Zajednici srpskih opština na Kosmetu.

- Održana su tri sastanka na najvišem nivou i pet ekspertskih na tehničkom nivou. Teme koje su pokrivene na tim sastancima imaju najviše šansi za uspeh, a to su teme ekomonije i raseljenih lica - istakla je Grubješić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njenim rečima neophodno je posvetiti se i temi imovine koja je nasilno prisvojena od raseljenih lica.

- Zajednica srpskih opština je tema koja je aktuelna od 2013. godine kada je potpisan prvi Briselski sporazum. Trebalo bi konačno i da se krene sa njenom implementacijom - naglasila je Grubješić.

Foto: TV Pink Printscreen

- 2015, godine su utvrđeni principi za formiranje ZSO, dok je 2018. godine formirana i Upravljačka grupa koja je izradila nacrt statuta ZSO koji je izgleda završio u nekoj fioci. Bez Zajednice srpskih opština dijalog Bepgrada i Prištine je u ćorsokaku - rekla je ona

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost, istakao je za Pink da je Evropska unija pojačala diplomatske napore kako bi dijalog ostao aktuelan.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni pokušavaju da priđu Vašingtonu u očiglednom uspehu koji je postignut u septembru kada se predsendik Vučuć sastao sa predsednikom Trampom. Postoji nesnalaženje EU u tome na koji način da privoli predstavnike takozvanih prištinskih institucija da implementiraju uslove Briselskog sporazuma na koji su se pre sedam i po godina obavezali - naveo je on.

Kako je Karanović istakao, poslednih sedam godina politički predstavnici u privremenim prištinskim institucijama prolongiraju implementaciju Zajednice srpskih opština.

#Novo jutro

#Ognjen Karanović

#Suzana Grubješić