AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu.

Prisutnima su se se obratili Jasna Vojnić i Gordan Grlić Radman, a onda i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Za nas je ovo jedna od stvari koju smo obećali da ćemo da uradimo. Nakon razgovora sa predsednicom Grabar-Kitarović krenuli smo u realizaciju ovIh problema. Želeli smo da pošaljemo jasnu poruku, da ljudi hrvatske nacionalnosti jesu građani ove zmelje, jesu neko ko treba da uživa jednaka prava i čija je domovina Srbija - rekao je Vučić .

Kako je naglasio, čuvanje mira je važno za ceo region.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Čuvajući mir i stabilnost Hrvatske i Srbije počinjemo da gradimo poverenje između nas, da ponekad uđemo u cipele onog drugog i da poštujemo prava onog drugog i da obezbedimo očuvnaje identiteta - kazao je predsendik.

Vučić je ukazao da su proširene mreže obrazovnih profila na hrvatksom jeziku.

- Čini mi se da smo pronašli i adekvatan prostor u Beogradu za potrebe HNV. Smatram da je važno produbljivnaje saradnje između srpske zajendice u Hrvatksoj i hrvatske zajednice u Srbiji. Mislim d aje važno da razumemo da jedni bez drugih ne možemo da opstanemo i uveren sam da će nam rezultati biti umnogome bolji - rekao je Vučić.

Kako je rekao sukobi ne treba da budu izbor nikome, već je važno da se radi na međusobnom poštovanju ovih naroda.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Uveren sam da bez obzira na to šta je u prošlosti bilo, a siguran sam da svi razumemo da su nam mir, stabilnos i jedinstvo ključne poruke na kojima treba da gradimo naše jedinstvo. Suviše smo mali da bismo mogli da imamo sukobe. Pozivam sve Hrvate u Srbiji da Srbju doživljavaju kao svoju domovinu. U godinama koje su pred nama verujem da ćemo uspostaviti poverenje između naša dva naroda - zaključio je Vučić.

Prilikom predaje Jelačićeve rodne kuće na korišćenje predstavnicima HNV-a, predsedniku Srbije svečano se uručuje projekat obnove unutrašnjosti kuće, kao znak zahvalnosti za to što je pomogao proces njenog ustupanja Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Inače, Vlada Srbije je, za otkup kuće od 250 kvadrata obezbedila ukupno 600.000 evra, a proces obnove unutrašnjosti kuće nadziraće Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

#Aleksandar Vučić