AKTUELNO

Zoran Milivojević, diplomata, govoreći o tome da li će Priština formirati ZSO, kaže da je to obaveza od ranije koja mora da se ispuni.

Milivojević je rekao da nije ista situacija ako imamo Zajednicu srpskih opština na delu, koja je implementirana i koja funkcioniše i ako je nemamo.

- Da smo imali ZSO ovih sedam godina možda bismo imali povratak 20.000 Srba dole. Ko zna kakvu drugu situaciju bismo imali - izjavio je Milivojević za Novo jutro TV Pink.

Kako kaže, ovde se ne radi o Prištini jer je sedam godina jasno da oni ne žele da formiraju ZSO, već je ovde na probi Evropska unija.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tačno je da je to međunarodni sporazum, zbog toga što je u njemu učestvovala EU, to nije sporazum između Srbije i Kosova jer Kosovo nije država. Kosovo je entitet pod protektoratom UN i ne može se govoriti o državi - ocenio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, onog trenutka kada se ušlo u dijalog jasno je bilo da je to dijalog Beograda i Prištine.

- Sam naziv govori da se ne govori o dva subjekta... Evropska unija je od tog trenutka morala da bude statusno neutralna... Ja lično mislim da EU nema ni mehanizme, ni sredstva, a, nisam siguran, ni političku volju da se to ispoštuje do kraja - ocenio je Milivojević i dodao da je dobro razgovarati o normalizaciji.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, rekao je da je Isa Mustafa potpisnik Briselskog sporazuma i da on dobro zna kakve su nadležnosti tada potpisane.

Foto: TV Pink Printscreen

- Evropska unija u ovom trenutku nema mehanizme i nema ključne figure u kosovskom političkom društvu koje bi sprovele taj sporazum... Evropska unija u ovom trenutku ne može da natera političke strukture na Kosovu da se formira ono što je potpisano - smatra Beriša.

On je rekao da stižu potpuno drugačije informacije o tome o čemu se razgovaralo sa visokim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

#Demo Beriša

#Priština

#ZSO

#Zoran Milivojević