AKTUELNO

Ministar finansija u Vladi Srbije i član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali osvrnuo se na najnovije, kako je ocenio, prozivke Dragana Đilasa i njegovih saradnika i dodao da Đilas ne može da podnese odlične ekonomske rezultate te čini sve da umanji njihov značaj.

Mali je naveo da je odavno poznato "da bi Đilas da ponovo uskoči u fotelju i da ponovo zagospodari državnim novcem".

"Čovek ne može da podnese odlične ekonomske rezultate i učiniće sve da umanji njihov značaj", rekao je Mali u pisanoj izjavi.

Dodao je da je činjenica da ćemo imati najbolji rezultat po pitanju privrednog rasta u Evropi, da nam je javni dug pod kontrolom, da smo pomogli privredu sa 5,8 milijardi evra u jeku najveće krize, da povećavamo plate i penzije, da je nezaposlenost na istorijskom minimumu od 7,3 odsto.

On se osvrnuo na Đilasove prozivke po pitanju plata zdravstvenih radnika i životnog standarda građana Srbije danas.

Lekari sada rade u neuporedivo boljim uslovima nego za vreme Dragana Đilasa, kada su im primanja bila skoro daleko niža, rekao je Mali.

Kao primer je naveo da je 2011. godine na jednoj klinici u glavnom gradu lekar infektolog je imao platu 64.000 dinara a danas na tom istom mestu ima zaradu od 105.000 dinara.

- Naredne godine, imaće još više. Gradimo nove bolnice, koje će u najkraćem mogućem roku biti u funkciji. U aprilu ove godine, u jeku pandemije virusa korona dobili su povećanje od 10 odsto, a na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dogovoreno je da se do kraja godine isplati jednokratno svakome od njih po 10.000 dinara, kao i dodatno povećanje od 2021. godine - precizirao je Mali i podsetio da će od sledeće godine svi zaposleni u javnom sektoru dobiti povećanje plate.

Povodom Đilasovih prozivki po pitanju javnog duga, Mali je ponovio da Srbija ostvaruje dobre makroekonomske rezultate, kao i da drži udeo javnog duga u BDP-u na nivou do 60 procenata, koliko propisuje Mastriht.

Krediti koji se uzimaju ulaze u javni dug datumom povlačenja a ne odmah i u celosti, pri čemu u međuvremenu i vraćamo stare dugove.

- To znači da upravljamo javnim dugom, uz održavanje makroekonomske stabilnosti i podsticanje rasta i zaposlenosti - rekao je ministar finansija.

Mali je konstatovao da Đilasu smeta apsolutno sve, pa se dotiče i kapitalnih projekata koji, kako je objasnio, doprinose da ekonomija dodatno raste, kao i za privlačenje još više domaćih i stranih investicija.

Podsetio je da su strana ulaganja prošle godine iznosila rekordnih 3,8 milijardi evra, kao i da je Srbija u poslednje dve godine sama privukla 60 odsto svih stranih investicija na Zapadnom Balkanu, naveo je Mali.

On je dodao da upravo kapitalne investicije i ulaganja, i ove godine na zavidnom nivou, uprkos pandemiji virusa korona, kao i da doprinose nikad većoj stopi zaposlenosti.

Napomenuo je da je ponosan na stanje naše ekonomije uprkos izazovima, te da se nada da ćemo uspeti da ostvarimo najbolji rezultat u Evropi po pitanju stope rasta.

On je ocenio da Đilasove prozivke povodom formiranja nove Vlade Republike Srbije pokazuju da "gubi tlo pod nogama", te da se ovakvim "koprcanjem" još više zaglibljuje u živo blato.

- Njemu sve smeta, ali mu nije smetalo da strpa u svoj džep 619 miliona evra dok je bio gradonačelnik Beograda i da napravi dug od 1,2 milijarde evra, da duguje porodiljama, da gradi lažni pazl grad ili neupotrebljivu kartonsku repliku Terazija - rekao je Mali.

Kada je reč o nacionalnoj avio - kompaniji Er Srbija, ministar je istakao da je ponosan, pogotovo na njen značaj za vreme pandemije koronavirusa čiji su avioni dopremali medicinsku opremu i prevezli 10.000 naših građana sa svih krajeva sveta kada je počela pandemija koronavirusa.

On je naglasio da je Đilas "odavno pročitan" i ocenio da bi izvesno doživeo poraz da je učestvovao na izborima, na kojima je cenzus bio čak i smanjen.

#Dragan Đilas

#Siniša Mali