AKTUELNO

Skupština Srbije počela je danas sednicu na čijem dnevnom redu je rebalans budžeta za 2020. godinu, a na početku rada poslanici koriste vreme za postavljanje poslaničkih pitanja.

Posle pitanja, preloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta poslanicima će obrazložiti ministar finansija Siniša Mali, koji je ranije danas za RTS rekao da je rebalans budžeta usmeren na jačanje ekonomije i BDP, kao i dodatno jačanje napora u borbi protiv korona virusa.

Ministar je istakao i da će Srbija po stopi rasta biti najbolja u Evropi i istakao da će prema projekcijama MMF i Evropske komisije Srbija imati najveći kumulativni rast u naredne tri godine.

Mali je juče rekao na skupštinskom Odboru za finansije da su predloženim rebalansom predviđeni ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara (8,75 odsto), kao i negativna stopa rasta od jedan odsto.

On je tada naveo da rebalans obuhvata sve kapitalne investicije, kao i planiranu pomoć i podršku zdravstvenom sektoru, od izgradnje kovid bolnica, ulaganje u rekonstrukciju bolnica, do nabavke opreme...

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ranije je rekao da će vreme za raspravu biti duplirano i da će se o amandmanima raspravljati u četvrtak, kada se očekuje i usvajanje rebalansa.

Dačić je jutros rekao da očekuje ozbiljnu raspravu o rebalansu budžeta i podsetio da je ovo drugi rebalans budžeta tokom ove godine, zbog pandemije i posledica koje je korona virus ostavila na naše društvo.

#Skupština Srbije