AKTUELNO

Jedan od članova Glavnog štaba terorističke paravojske OVK Redžep Seljimi negirao je danas krivicu za optužbe Speijalizovanog tužioca Kosova, ističući da se on borio za "oslobođenje Kosova od okupatora - Srbije" .

"Borbu za oslobodienje Kosova započeo sam sa Agonom Jašrijem i završio je sa generalom Klarkom i NATO-m", naveo je pored ostalog Seljimi na prvom pristupanju pred sudiju za prethodni postupak Specijalizvanih veća Kosova u Hagu.

On je dodao da će u ovom postupku dokazati sa borio sa OVK za slobodu i da je ta borba “bila čista i pravična”.

- OVK i ja, nemamo veza za udruženim zločinačkim poduhvatom koji se pominje u optužnici. Borio sam se protiv Srbije kao okupatora, koja je mom narodu nanela samo zlo i genocid - rekao je optuženi.

Izjašnajvajući se o krivici, rekao je da se "ne oseća krivim po jednoj od tačaka optužnice, za koju je rekao da je netačna i nepravedna prema njemu i borbi njeogovog naroda".

Seljimi je ovu priliku iskorstio da i da kaže da je kao poslanik kosovske skupštine svojevremeno bio protiv osnivanja ovih Specijalizovanog stužilaštva i veća Kosova, (koja mu sada sude, a čine ih međunarodne sudije i tužioci, ali se sudi na osnovu ustava i zkaona Kosova), jer je želeo da se pravda vrši u insititucijama Kosova.

Dao je i svoje tumačenje mišljenja Međanrdnog suda pravde u vezi sa nezavisnošću Kosova, tvrdeći da je taj sud odlučio je u prilog Kosovu.

Foto: Tanjug AP/Peter Dejong

- Međutim, samo nekoliko meseci pre odluke MSP sprske vlasti su odlučile izdale dokument protiv nezavisnosti Kosova. Mi smatramo da nije trebalo da se osnuje sud na osnovu onoga što je Srbija odlučila - naveo je Seljimi.

Optužnica ga zajedno s Hašimom Tačijem, Karijem Veseljijem i Jakupom Krasnićijem tereti u deset tačaka po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Seljimi je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Veseljijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

On će, kao i druga trojica do daljeg biti u pritvoru i nema pravo da se brani sam.

Tači, Krasnići i Veselji juče i u ponedeljak su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Foto: Tanjug AP/Peter Dejong

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Seljimi će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Seljimija je na početku ročišta uslikao sudski fotograf na optužničkoj klupi.

Ročištu su prisustvovali pomoćnici Specijalizovanog tužioca Kosova Džeka Smita, kao i Seljimijev pomoćni branilac Robert Karels, koji je objasnio da glavni branilac Dejvid Jang nije bio u situaciji da dođe usled mera za sprečavanje širenja virusaCovid 19 uvedenih u Velikoj Britaniji.

Sudija Nikolas Giju podučio je, pored ostalog, Seljimija i ostale učesnike u postupku da ne smeju da otkrivaju podatke koji su zaštićeni i tajni.

Seljimi se zajedno sa Veseljijem, Tačijem i Krasnićijem optužnicom tereti za udruženi zločinački podruhvat nasilnog preuzimanja kontrole nad Kosovom, u kojem su učestvovali i drugi pripadinici pripadnici OVK i politički zagovornici samostalnosti Kosova, u odnosu na Srbiju.

Tači je bio politički komesar i komandant, Veselji šef obaveštajne službe, Seljimi glavni operativac, a Krasnići zamenik komandanta i portparol.

Tužilac smatra da su pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata imali za cilj sticanje i vršenja kontrole nad celim Kosovom za šta su lično ili preko podređnih koristili nezakonito zastrašivanje, maltretiranje, vršenje nasilja i uklanjanje onih za koje se smatrali da su im protivnici.

Ti protivnici, odnosno njihove žrtve, prema optužnici su redom nabrojane kao: osobe za koje su smatrali da su sarađivale ili su se udruživale sa snagama Socijalističke Republike Jugoslavije (SRJ), zvaničnicima ili državnim institucijama, zatim one oni koji se na drugi način nisu podržavali ciljeve ili sredstva OVK, kao i osobe srpske, romske i druge nacionalnosti.

Radi ostvarivanja cilja udruženog zlocinačkog poduhvata Tači i ostali optuženi su za krivična dela opisana u optužnici, a koja obuhvataju progon, zatvaranje, ilegalno ili samovoljno hapšenje i pritvaranje, druga nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, ubistva i prisilni nestanak osoba.

Među ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata, koji nisu obughvaćeni ovom optužnicom, bili su Azem Silja, Lahi Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Silejman Seljimi, Rrustem Mustafa, Shukri Bulja,
Latif Gaši i Sabit Geci, kao i određeni drugi pripadnici OVK i političke vođe.

Tači, Veselji, Saljimi i Krasnići su optuženi i za zločine koje su počinili njihovi potčcinjeni i koji su detaljno opisani u optužnici, jer su, kako tvrdi tužilaštvo, znali da su se zločini dogodili ili da će biti počinjeni i nisu ništa učinili da ih spreče, niti da krivce kazne.

U optužnici se detaljno opisuje desetine događaja iz 1998. i 1999. godine u kojima su ljudi otimani na ulicama, u svojim kućama i odvođeni u improvizovane logore širom Kosova i Metohije, gde su teško zlostavljani, ispitivani, ponižavani i primoravani da priznaju saradnju sa srpskim vlastima i špijunažu.

U regidovaj optužnici, koja je dostupna javnosti na engleskom jeziku nisu navedena imena žrtava, ni živih ni ubijenih ili nestalih, ali su opisani događaji koji su pratili pritvaranja u 15 logora OVK na KIM i dva na severu Albanije, u Kukešu i Hasu.

Na KIM su pomenuti logori u Djakovici, Gnjilanu, Kačaniku, Lipljanu, Mališevu, Novom Brdu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Orahovcu, Srbici, Suvoj Reci i Vitini.

Dat je takođe tabelarni prikaz logora i perioda u kojima su se zločini događali, bez imena, ali uz navođenje okvirnog broja žrtava.

Seljimijeva lična odgovornost opisana je u 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

To su : 1. progon po politickoj i / ili etnickoj osnovi, 2. stavljanje u zatvor, 3. neakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, 4. ostala nehumana dela, 5. surovo postupanje, 6. mučenje, 7. mučenje, 8. ubistvo, 9. ubistvo, 10. prisilno nestajanje osoba.

U optužnici nisu pomenuti takozvana "Žuta kuća" i trgovina organima na severu Albanije, a koje su inicirale osnivanje Specijalizovanog tužilaštva i Veća Kosova, nakon što su opisani u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

#Hag

#Redžep Seljimi