AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanom postavljanju kamena temeljca za izgradnju intermodalnog terminala u Batajnici i tom prilikom istakao njegov značaj za našu zemlju.

Polaganju kamena temeljca pored predsednika Vučića prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na početku svečanosti pušten je snimak na kojem se vidi kako će terminal izgledati kada se izgradi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nakon toga okupljenima se obratio ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici, a zatim ministarka Joksimović, nakon koje je govorio predsednik Vučić.

OVO SRBIJI MNOGO ZNAČI

Predsednik Vučić zahvalio je EU na bespovratnom finansiranju izgradnje intermodalnog terminala u Batajnici i istakao da će taj projekat mnogo značiti za dalji ekonomski napredak naše zemlje.

Intermodaln terminal u Batajnici će biti neka vrsta šireg logističkog centra, gde će se vršiti pretovar robe iz kamiona u vozove - neka vrsta "suve luke", kao preduslov za dalji ekonomski napredak, rekao je Vučić, koji je zajedno sa Semom Fabricijem i ministarkom Jadrankom Joksimović bacio lopatom prvi malter u kamen temeljac.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Koliko je značajna izgradnja jednog takvog terminala, Vučić je ilustrovao primerom da Beč već ima tri intermodalna terminala, dok ih je u Nemačkoj više od 100.

- Ovo je uslov bez kojeg ne možemo napred, za povećanje obima posla, ali i za povećanje cena - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je čitav projekat važan i zbog toga što je to deo programa za bolju žaštitu životne sredine, za zeleniju Srbiju, što je dogovoreno i na samitu u Sofiji.

Vučić je istakao da će tu raditi i značajan broj ljudi, ne samo direktno zaposlenih, već i onih koji će biti indirektno vezani za ovaj projekat.

- Nadam se da ćemo imati bar tri puta više kamiona na putevima, ali, kada terminal bude u funkciji, to će suštinski značiti šest puta više nego danas - rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio predstanicima EU i državama članicama poštu su njihovi poreski obveznici izdvojili i poklonili, kako je rekao, 13,7 miliona evra.

- Neko potcenjuje te sume novca, ali to je ogroman novac i beskrajno sam vam zahvalan na ogromnoj podršci. Srbija će obezbediti 1,8 milona evra, što je devet puta manje nego što daju Evropljani - naglasio je predsednik Vučić.

Ističe da će to doprineti lokalnom razvoju Batajnice i Zemuna, kao i celog Beograda i cele Srbije.

Vučić je dodao da to neće biti poslednji intermodalni terminal koji će se graditi u Srbiji, pošto je izuzetno važno da nastavimo da razvijamo saobraćajnu i logističku infrastrukturu.

I dalje će nam biti potrebna podrška EU, dodao je Vučić zahvalivši EIB-u na podršci za izgradnju autoputa Niš - Merdare, za prvu deonicu od Niš do Pločnika.

Bez njihove podrške ne bi mogli to da napravimo, dodao je Vučić i istakao da i taj projekat pokazuje da možemo da menjamo sadašnjom zajedničkim radom.

Predsednik je čestitao radnicima i poručio im da će jednog dana biti ponosni na ono što su napravili, pošto će i to doprineti ekonomskom rastu Srbije.

- Cilj je da u naredne tri godine budemo ekonomski najbolji u Evropi - naveo je Vučić napomenuviš da će zbog velikog zaostajanja u prethodnom periodu biti potrebno još mnogo da stignemo po standardu života neke razvijene evropske zemlje.

SVE O INTERMODALNOM TERMINALU

Na intermodalnom terminalu, će se ukrštati trase teretnih vozova, kamiona i brodova.

Terminal u Batajnici biće drumsko-železnički čvor koji ce omogućiti da roba i proizvodi u Srbiju stižu brže, kvalitetnije i ekonomičnije, kao i da se visoki logistički troškovi, uračunati u cene proizvoda, približe evropskom nivou.

Kompleks intermodalnog terminala i logistickog centra prostiraće se na ukupno 82,5 hektara, na prostranoj zaravni između železničke stanice Batajnica i autoputa E75.

Kapacitet intermodalnog terminala biće 80.000 kontejnera.

To će biti ne samo prvi intermodalni terminal u Srbiji već i Zapadnom Balkanu koji će omogućiti da se smanje logistički troškovi prevoza robe.

Projekat je predviđen kroz realizaciju IPA sredstava (ukupne vrednosti 15,5 miliona evra), dok će se nabavka opreme i tehnička pomoć operateru ukupne vrednosti 2,9 miliona evra finansirati iz budžeta Republike Srbije.

Izvođač je austrijska firma Sstrabag, nadžor Eptisa, a projektant konzorcijum "Egis International/City net". Ugovor za izgradnju intermodalnog terminala (FIDIC Yellow Book - izrada projektne dokumentacije i izvođnje radova), potpisan je 14. oktobra 2019. sa kompanijom Sstrabag ukupne vrednosti 14,46 miliona evra.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Intermodalni terminal se gradi u okviru Nacionalnog programa javne železničke infrastrukture za period od 2017. do 2021. godine. Izgradnjom intermodalnog terminala u Beogradu podstiče se razvoj savremenog kombinovanog transporta kroz povećanje učešća železnice i stvaranjem partnerskog odnosa sa drumskim transphortom. Na taj način ce želznica postati konkurentnija na tržištu, istovremeno pratiće sve buduće tendencije u transportu korišćenjem savremenih tehnologija.

Rok za izvođenje je 30 meseci od početka radova, računajući i dodatnih 12 meseci za reklamaciju izvedenih radova. Projekat obuhvata radove, nadžor nad izgradnjom, nabavku opreme i tehničku pomoć terminalnskom operateru. Radovi obuhvataju izgradnju pristupnih drumskih i železničkih saobraćajnica, površina za skladištenja i manevrisanje i administrativnog objekta sa parkingom za teretna vozila.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Lokacija u Batajnici izabrana je zbog ukrštanja železnickog i drumskog Koridora 10, kao i blizine aerodroma "Nikola Tesla". Predviđeno je da tu stižu vozovi sa kontejnerima iz jadranskih luka i evropskih centara, gde će se pretovarati i skladištiti i kamionima distribuirati do krajnjih korisnika. Terminal će se sastojati od dva pretovarna koloseka za kontejnere i jedan dodatni kolosek za lokomotivu, saobraćajne trake za prolaz kamiona i kontejnerskog skladišta. Imaće i carinski magacin, postrojenje za održavanje, administrativno-kontrolnu i carinsku zgradu. Inače u dvadesetak zemalja Evrope ima ukupno oko 350 terminala.

#Aleksandar Vučić

#Batajnica

#terminal