AKTUELNO

Urednik ekonomske rubrike Novosti Dušan Stojaković je govoreći o izborima u Bosni i Hercegovini naveo da je politička scena u toj zemlji specifična i da teško dolazi do dramatičnih promena, ali i da je logičan poraz stanke Bakira Izetbegovića u Sarajevu.

Kako je naveo, na izborima u BiH su se dogodile vrlo interesantne stvari.

Prema njegovim rečima, stranka Milorada Dodika je pobedila i ima veći broj glasova nego na prethodnim izborima, iako je izgubio čoveka u Banjaluci.

- Prvi put je pobedio u Prijerdoru i ističnom novom Sarajevu. Banjaluku je izgubio zato što je SNSD dominantna politička stranka u Republici Srpskoj i njeni koalicioni partneri su se plašili da će biti utopljeni ukoliko snažno podrže SNSD i u Banjaluci. Neki koalicioni partneri nisu bili fer jer nisu podržali Igora Radojičića – rekao je Stojaković.

Zanimljiva je, kako je dodao, pojava Draška Stanivukovića koji je koristio društvene mreže kako bi došao do vlasti.

- Došao je u prvi plan tako što je pravio velike incidente u parlamentu. On je prepisao matricu Dodika – naveo je Stojaković.

On je dodao da je logično da Bakir Izetbegović izgubi Sarajevo.

Stojaković je ocenio da je politička scena u BiH specifična i teško dolazi do drmatičnih promena i dodao da su dominantne stranke SDA, SNSD, HDZ BIH su pobednice izbora.

Ksenija Vučić: Narod kroz izbore iskazuje i strah od pandemije

Novinarka Televizije Pink Kesenija Vučić je ukazala da treba imati u vidu da se svi izbori održani ove godine, osim u Srbiji, gde se radi o jakoj stranačkoj bazi, svuda je došlo do nekih promena.

Foto: TV Pink Printscreen

„Narod kroz to pokušava da iskaže svoje nezadovoljstvo i strah pandemijom, i to se preliva ne sve segmente“, rekla je Vučić.

Govoreći o borbi protiv koronavirusa, Stojaković je ocenio da su nove epedemiološke mere bile očekivane.

Prema njegovim rečima, za ugostitelje su sve te mere prestroge.

„Za njih su stroge mere i ograničenje rada na 23 sata, a ne na 21 sat. Ali izgleda da ćemo morati da se naviknemo na ovu novu normalnost“, naveo je Stojaković.

Kada je reč o vakcini, on je naveo da je logično da pokušavamo da nađemo neku zaštitu, jer u ovom momentu ne znamo koliko je koja vakcina efikasna i moramo biti spremni na svaki scenario.

Lično, kaže ima mali strah od vakcine, ukazujući da su prema rečima lekara za pronalaženje vakcine potrebne najmanje dve godine kako bi se videli efekti.

Vakcine su rezervisane

Ksenija Vučić je ukazala da su nove epidemiološke mere oročene do 1. decembra.

„Možda do tada neki paremetro padnu, pa se i te mere ukinu“, navela je Vučić.

Ona je ukazala da je prema podacima objavljnim u medijima, do sada zabeleženo više od 600 sojeva i oni čine pravljenje te vakcine težim.

„Pretpostavljam da ćemo svake godine imati neku vakcinu koju ćemo morati da primimo, kao za sezonski grip. Ovo nije varjanta kao sa boginjama, na primer“, dodala je Vučić i napomenula da su vakcine samo rezervisane i da neće biti ni uvezene dok državna komisija ne potvrdi da su bezbedne.

#Dušan Stojaković

#Ksenija Vučić