AKTUELNO

Predstavnica Specijlizovanog tužilaštva Kosova izjavila je danas da to tužilaštvo ima oko 1.500 dokaza za suđenje u prosecu protiv Hašima Tačija i ostalih članova Glavnog štaba OVK, a koje bi moglo da obelodani odbrani do 31. maja 2021.

Sudija Nikola Giju je upozorio tužilastvo da mora da predstavi odbrani svaki oslobađajući materijal protiv optuženih, a tužilaštvo je odgovorilo da će "odbrani odelobadniti više od 1.000 oslobađajućih dokaznih predloga".

Foto: Tanjug AP/Jerry Lampen via AP Photo

Predstavnica tužilaštva je ukazala da će možda imati i više dokaza protiv optuženih, ali da to zavisi od daljeg toga istrage koja je i dalje u toku.

Napomenula je da tužilaštvo ima 153 svedoka, čije izjave i transkripte izjava planira da predstavi na suđenju.

Govoreći o obelodanjivanju dokaza ona je navela da će kompleti materijala biti dostavljani odbrani u etapama.Rekla je da tužilaštvo nema obavezu da materijal obeležava kao "oslobađajući" kada ga dostavlja odbrani, već da će samo najaviti kada bi takvi dokazi mogli da joj budu dostavljeni.

Prethodno su branioci optuženih upozorili da obrana ne može da počne svoju istragu i prepremu za suđenje, pre nego što se upozna sa većim ili kompletnim dokaznim materijlom tužilaštva.

#Hašim Tači

#OVK

#Tužilaštvo