AKTUELNO

Premijerka Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Ana Brnabić najoštrije je osudila monstruozne pretnje koje je Srđan Nogo uputio predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Njenu reakciju prenosimo u celosti:

Zahtevam i očekujem od svih nadležnih institucija – od tela nadležnih za nadzor nad medijskim sadržajem, preko tužilaštva i svih drugih institucija – da hitno reaguju u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima i dužnostima.

Reč je o čoveku koji se dičio nošenjem vešala na Terazijama, pretio smrću i ranije, pre samo par meseci nosio improvizovanu pušku ispred Narodne skupštine, a što je sve samo delić širokog opusa ovog politički nesrećnog čoveka.

Pošto ni u jednom takvom ranijem slučaju nije bilo adekvatne reakcije, danas ovaj talac sopstvenog ludila ide korak dalje i otvoreno, i bez ikakve zadrške, preti čitavoj jednoj porodici.

Ovakve pretnje kao društvo to ne smemo da ignorišemo, jer je upravo nedostatak reakcije na prethodne pretnje poslužio kao ohrabrenje da preti monstruoznije i bezobzirnije nego ikada.

Poslednji je trenutak da povučemo liniju šta je dozvoljeno, a šta nije dozvoljeno u slobodnom demokratskom društvu. Nije dozvoljeno pretiti ubistvom, a posebno čitavim porodicama, i niko nema pravo da to čini. To pravo mora da važi za sve bez izuzetka.

Ovo ne govorim kao predsednica Vlade, ni kao članica Srpske napredne stranke, već kao osoba, ljudsko biće, svesna da ovako nešto nije dopušteno ni u jednom civilizovanom društvu. Obaveza svih nas, bez obzira na političku pripadnost, društveni status, pol, uzrast ili bilo šta drugo, jeste da se prema ovome odredimo. Zato očekujem i od svih aktera na političkoj sceni da se odrede prema onome što je učinio Srđan Nogo bez obzira na kojem delu političkog spektra se nalaze, jer izostanak reakcije nije ništa drugo nego podrška ovom anticivilizacijskom činu. Konačno, očekujem i da nadležne zdravstvene institucije u meri u kojoj je to moguće pomognu gospodinu Nogu jer je više nego očigledno da mu je ta pomoć preko potrebna.

#Ana Brbabić