AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je isticanje zastavice Albanije u srpskom parlamentu ''namerna provokacija'' poslanika Šaipa Kamberija sa ciljem da bude primećen u javnosti.

Dačić akt Kamberija vidi i kao ''uvertiru'' za Dan albanske zastave, koji se obeležava 28. novembra, a ta zastava će se, kako kaže, isticati od Severne Makedonije do Crne Gore.

- Meni je drago što je Kamberi stavio i zastavu Srbije, jer to retko čini. Ali, ovo je na neki način ''uvertira'' za Dan albanske zastave koju će svi da ističu, od Severne Makedonije do Crne Gore - rekao je Dačić.

On je naveo da je u sadašnjem sazivu Skupštine malo opozicionih poslanika i da je Kamberi na neki način vođa opozicije u parlamentu što, kako kaže, koristi tako da svaki njegov akt bude ''relativno provokativan'' da bi bio zabeležen u javnosti.

Dačić je kazao da se do sada trudio da bude tolerantan i efikasan u vođenju skupštinskih sednica i da do juče nije izrekao nijednu opomenu, ali smatra da je poslanik iz Bujanovca ovog puta ''preterao''.

- Nemam toleranciju kada se krši poslovnik i osnovni red u parlamentu u kojem nije dozvoljeno da se iznose partijske zastave i zastave stranih država - podvukao je Dačić.

Kako je rekao, sasvim je drugo pitanje zakonska regulativa koja propisuje koje zastave mogu da koriste nacionalne manjine.

- Ako neko ima problem sa tim, neka traži izmene tih zakona, a ne da ovako provocira - rekao je Dačić.

Poslanik Šaip Kamberi zatražio je u četvrtak izmene Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i u "prilog tome" postavio zastavicu Albanije na poslaničku klupu ispred sebe, ali je na insistiranje predsednika parlamenta morao je da je ukloni.

#Albanija

#Ivica Dačić

#Zastava

#Šaip Kamberi