AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić saopštila je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem da će Srbija još večeras povući odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora, koja je doneta kao recipročna mera.

Brnabić je nakon sastanka državnog vrha podom proterivanja našeg ambasadora Crne Gore i recipročnih mera u predsedništvu Srbije, podsetila da je Ministarstvo spoljnih poslova juče donelo odluku da ambasadora Crne Gore u Srbiji proglasi za personu non grata.

Dodala je da je to učinjeno nakon što je srski ambasador u Crnoj Gori upravo prglašen za personu non grata

Brnabić je rekla da je predsednik pozvao na razgovor kako bi se konsultovali oko ove odluke.

"Predsednik razume i podržava ovu odluku. Reagovali smo u skladu sa Bečkom konvencijom. Normalno i prirodno, uzvaćeno je recipročnim merama", rekla je Brnabić.

"Dosta je bilo sukoba u regionu, a vreme za prijateljstvo sa CG je došlo, i iz tog razloga predsednik je zamolio da razmotrimo ovu odluku", rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ističe da je doneta odluka da Srbia unilateralno jednostrano povlači ovu odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora iz Srbije.

"Čitava Srbija se slaže sa njegovom izjavom. Pola CG se takođe, mogu da pretpostavim, slaže sa njom. Ona ne može nikako biti povod da se ambasador jedne zemlje u kojoj poziva na prijateljstvo i pomirenje, izbaci iz jedne zemlje", rekla je Brnabić.

Kako kaže, to nikako nije za proglašavanje persone non grata jednog ambasadora u jednoj zemlji..

Brnabić je rekla da se čini kao da se čekao bilo koji povod za jedan neprijateljski akt u CG.

Dodaje da Srbija ne želi da ima neprijateljski akt prema CG, pa je, kako kaže zato danas i doneta ova odluka.

Ističe da joj je žao što se sve češće u CG prekraja istina i Srbija se predstavlja kao okupator u Prvom svetskom ratu.

Kako kaže, Srbija se od nekih zvaničnika u CG proglašava danas okupatorom, i dodaje da će ipak dati šansu prijateljstvu i saradnji.

Dodaje da je prvi razlog za to prijateljstvo i regionalna saradnja.

"Drugo razlog je takođe važan, a to je što su čak 30 odsto stanovnika CG Srbi. BIlo kakvo otežavanje odnosa nije nikome u interesu. Očekujem da se ovo protumači kao akt dobre volje i da ćemo nastaviti da gradimo odlične i na dalje dobre odnose sa CG", rekla je Brnabić.

#Ana Brnabić