AKTUELNO

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić govoreći o proterivanju srpskog ambasadora iz Crne Gore kaže da je bilo očekivati da će dukljanska vlast u Crnog Gori pre svog odlaska uraditi još nešto što može protiv srpskog naroda i protiv države Srbije.

Mandić kaže da su oni koji znaju prirodu odlazećeg režima u Crnoj Gori očekivali da će se postupiti na neki način koji je uperen protiv našeg naroda.

- Evo, oni su iskoristili priliku i jednu normalnu izjavu ambasadora Božovića, koja nije njegov stav, to misli svaki Srbin u Crnoj Gori, to misli svaki čovek koji je dobronamera, da se sve tako i odigalo 1918. godine... - rekao je Mandić u uključenju u Novo jutro TV Pink putem Skajpa.

Kako kaže, zategnutost odnosa je samo izgovor za antisrpsko ponašanje vlasti u Crnoj Gori od 1997. godine kada je Milo Đukanović zaokrenuo politički kurs Crne Gore.

Foto: TV Pink Printscreen

- Od tada se insistiralo i istrajavalo na tome da je sve što uradi Crna Gora upereno protiv interesa države Srbije i protiv interesa srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori. To ponašanje ima opravdanje u tome da je Milo Đukanović bezuslovno slušao nauke koje du mu dolazile sa strane, a u svakom slučaju želeo je da gradi odnose sa onim narodima oko Crne Gore koji su i ranije pokazivali sličan odnos prema srpskom narodu - kazao je Mandić.

Prema njegovim rečima, ovaj sramotni čin je poslednji pečat na toj antisrpskoj politici Đukanovićevog režima.

- Očekujem da nova Vlada Crne Gore što pre počne da izgrađuje mnogo bolje odnose sa Srbijom - naveo je Mandić.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike dnevnog lista Politika, rekao je da je ova odluka o ambasadoru učinjena da bi se novoj vladi ostavio vruć krompir u odnosima Srbije.

- Zato je dobro što Beograd nije reagovao na te provokacije, što se suprotno podneo - ocenio je Bilbija i dodao da je u Crnoj Gori društvo duboko podeljeno.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, njihova vlada ovo radi da bi naštetila svojim građanima, Srbima.

- Znači vlada direktno radi protiv trećine svog stanovništva... Tamo je jeziva situacija i ovo je samo odraz toga - naveo je Bilbija.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je bilo za očekivati da odlazeća vlast u Crnoj Gori napravi takvu minu sa odloženim dejstvom.

- Nije me to iznenadilo. Više me je iznenadila Krivokapićeva izjava i njegovo postavljanje od kako je bilo jasno da će biti mandatar, od tada je dao nekoliko nesuvislih izjava - kazao je Rajić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, odluka zvaničnog Beograda je bila genijalna iz više razloga.

- Odlukom da se povuče taj akt koji je vodio ka Miloševićevom proterivanju mi smo otvorili mogućnost Krivokapiću da isto učini - pojasnio je Rajić.

#Andrija Mandić

#Crna Gora

#Predrag Rajić

#Srbija