AKTUELNO

Skupština Srbije usvojila je danas budžet za 2021. godinu i set pratećih zakona.

Za usvajanje budžeta za iduću godinu glasalo je 201 poslanik, a protiv je bilo četvoro poslanika.

Budžet za 2021. godinu predviđa ukupne prihode od 1.336 milijardi, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budžeta iz 2020, kao i ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara, što je smanjenje od skoro 15 odsto u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Projektovani deficit je 178 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da je budžet za 2021. usmeren na podizanje životnog standarda građana, ali je i razvojni, jer će 330 milijardi dinara, odnosno 5,5 odsto BDP-a, biti izdvojeno za kapitalne investicije.

Dodao da bi tako konstruisan budžet sledeće godine trebalo da omogući privredni rast od šest odsto.

Kada je reč o prvom stubu, podizanju životnog standarda, Mali je rekao da će od 1. januara penzije biti povećane za 5,9 odsto, minimalna cena rada za 6,6 odsto, i povećane plata u javnom sektoru.

Istakao je da će od 1. januara za pet odsto biti povećane plate medicinskih radnika, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja dobiće od 1. aprila.

Mali je kazao i da će vojnici, pored toga, dobiti dodatno povećanje do deset odsto.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, u budžetu za 2021. su na spisku izgradnja Moravskog koridora, autoput Preljina-Požega, brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, autoput Niš-Pločnik, autoput Ruma-Šabac-Loznica...

Iduće godine trebalo bi da počne izgradnja Fruškogorskog koridora, dok se za novi put "Vožd Karađorđe", koji će povezati Šumadiju sa istočnom Srbijom, radi projekat koji će biti završen naredne godine, a realizacija počinje 2022. godine.

U budžetu je izdovojen novac i za nove industrijske parkove, za nastavak rehabilitacije pruga, kao što su Niš-Dimitrovgrad i brza pruga od Beograda do Novog Sada.

Zatim, predviđena je izgradnja više domova zdravlja - Loznici, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci i Vranju, kao i završetak KC Srbije u Beogradu, gradnja KC Vojvodine i KC Kragujevac.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U 2021. godini za zdravstvo ukupno će biti izdvojeno 386,3 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava predviđen je za RFZO - 353 milijardi dinara.

Pored toga, predviđeno je dodatnih 15,2 milijarde dinara za ulaganja u zdravstvo koja su vezana za Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima.

Ministar Mali je naveo i da budžet predviđa još veća ulaganja u poljoprivredu, kulturu i zdravstvo zbog izgradnje infrastrukture i nabavke opreme.

Podsetio je da posle više decenija, u 2021. kreće projekat izgradnje metroa u Beogradu.

#Budžet za 2021. godinu

#Novac

#Skupština Srbije

#Srbija