AKTUELNO

Građani Rače moćiće ubuduće sve administrativne poslove da obave na jednom mestu, što će omogućiti Jedinstveno upravno mesto (JUM), koje je danas proradilo.

To će građanima omogućiti da na jednom šalteru dobiju sve usluge dečje zaštite, matične službe, boračko-invalidske zaštite, da reše pitanja koja se odnose na poljoprivredu, vodoprivredu, komunalna pitanja, ozakonjenje objekata... Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, koja je sa rukovodstvom opštine otvorila JUM, poručila je da je opština Rača imala hrabrosti i kapaciteta da bude jedna od 11 gradova i opština u Srbiji koje će se upustiti u, ističe, zahtevan i odgovoran projekat.

Otvaranje Jedinstvenog upravnog mesta zahteva drugačiju organizaciju posla i od sada će zaposleni u opštini Rača za potrebe građana pribaviti svu neophodnu dokumentaciju, naglašava Obradović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik opštine Rača Nenad Savković naveo je da je vrednost projekta šest miliona dinara koje je obezbedilo resorno ministarstvo i izrazio zadovoljstvo što će građanima biti olakšane procedure, čime će uštedeti vreme i novac. "Rukovodstvo opštine se trudi da popravi odnos sa građanima", kazao je Savković.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Do sada je otvoreno 10 jedinstvenih upravnih mesta u Srbiji - u Lazarevcu, Šapcu, Žitištu, Smederevskoj Palanci, Beloj Palanci, Somboru, Kruševcu, Vlasotincu, Užicu i Gornjem Milanovcu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka je najavila da će do kraja godine JUM dobiti i Pirot, Kuršumlija i Stara Pazova. Nedavno su potpisani ugovori sa još tri opštine o uspostavljanju tih šaltera - Paraćin, Topola i Kosjerić u vrednosti od 20 miliona dinara i njihovo otvaranje se očekuje u narednoj godini. Projekat otvaranja jedinstvenih upravnih mesta sprovodi se od 2018. godine, a cilj je da ga dobiju sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

Obradović je razgovarala danas sa rukovodstvom opštine Rača i o realizaciji infrastrukturnih projekata.

#Marija Obradović