AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je objavio rat organizovanom kriminalu i mafiji, i on se ovako vodi. Hapšenje jednog od najzloglasnijih kriminalaca čije žrtve su građani i Srbije i Srpske D. E. (1980) je dokaz da će u obračunu sa mafijom najpre pasti najveći mafijaši, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

- Hapšenje D. E. je dokaz da nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona i države. Juče su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova postupajući po nalogu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, lišili slobode D. E. (1980) i priveli ga nadležnom sudu na dalje postupanje i nadležnost. Osumnjičeni je višestruki povratnik u izvršenju najtežih krivičnih dela - rekao je ministar Vulin.

Vulin je ukazao na kriminalnu prošlost D.E. istakavši da njegovim hapšenjem građani Srbije, ali i građani BiH mogu da budu mirniji. 

- Ovo lice, 2011. godine Viši sud u Beogradu, po optužnici specijalnog Tužilaštva za organizovani kriminal, osudio je na devet godina zatvora zbog vršenja ukupno pet krivičnih dela među kojima su i krivična dela iznuda i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Naime, imenovani je organizovao kriminalnu grupu od još pet lica koja je tokom 2009. godine iz Crne Gore prokrijumčarila 44 kilograma opojne droge skank, radi preprodaje na ilegalnom tržištu. Za ovo lice se vezuju ubistva, šverc droge, reket. Njegovim hapšenjem građani Srbije, ali i građani BiH mogu da budu mirniji - rekao je on.

Vulin dalje kaže da rat sa mafijom se vodi uvek i svuda i zato podsećam da su pripadnici MUP Republike Srbije juče u akciji, koja je takođe izvedena u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, lišili slobode i četiri lica zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa izvršili više krivičnih dela razbojništva i prikrivanja. 

-Pretresom su policijski službenici pronašli i privremeno oduzeli 41 ručni sat i jednu narukvicu marke „Breguet“, za koje se sumnja da su predmet krivičnog dela izvršenog na teritoriji Evropske unije - rekao je Vulin i osvrnuo se i na problem sa migrantima.

-Takođe, ozbiljno shvatamo i pitanje ilegalnog krijumčarenja migranata. U saradnji sa BIA, a u koordinaciji sa TOK, uhapšeno je 12 osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe krijumčarili ljude. Sumnja se da su u periodu od maja do oktobra ove godine preko 310 iregularnih migranata ilegalno prevezli. Pretresima je pronađena i oduzeta znatna količina gotovog novca i oduzeta su vozila koja su koristili osumnjičeni - rekao je Vulin.

Kaže da je predsednik Vučić objavio rat mafiji i ko ga nije ozbiljno shvatio napravio je veliku grešku.

#Aleksandar Vulin