AKTUELNO

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je okruglom stolu svetskih lidera, koji se održao u okviru Foruma "Pojas i put za međunarodnu saradnju"

Vučić je danas i govor na Forumu, koji je održan u konferencijskoj dvorani na jezeru Jenći, u blizini Pekinga i predložio da se sledeći Forum inicijative "Jedan pojas - jedan put za međunarodnu saradnju" održi u Srbiji.

Foto: Pink.rs

Vučić je tom prilikom istakao da je Srbija dosta uradili na bilateralnoj saradnji sa našim kineskim prijateljima.

Foto: Pink.rs

-Sagradili smo most na reci Dunav, koji je pušten u rad za vreme boravka kineskog premijera Li Kećanga u Srbiji. Gradimo nekoliko pruga i autoputeva‎ sa kineskim kompanijama, uz njihovu tehničku i finansijsku podršku. Jedan veoma poznat projekat, koji je upravo pomenuo moj prijatelj Viktor Orban, premijer Mađarske, jeste pruga između Beograda i Budimpešte, koja će povezati Srbiju i Mađarsku i biti glavna deonica pruge jugoistočne Evrope. Nadam se da ćemo radove započeti krajem godine, uz prisustvo premijera Kine, Mađarske i Srbije - rekao je Vučić i dodao:

Foto: Beta

-Aerodorom Nikola Tesla Beograd je nedavno postao najbrže rastući aerodorom u Evropi. Očekujemo ponude iz više zemalja za koncesiju nad našim aerodromom i nadam se da će tada veze biti još bolje sa svim ostalim zemljama. Radimo i na „broad band“ aktivnostima, na modernizaciji i održavanju naših optičkih sistema i nadam se da ćemo imati i bolju železničku i putnu infrastrukturu u pravcu Soluna u Grčkoj, o čemu sam danas već razgovarao sa mojim grčkim kolegom Ciprasom - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

Vučić je napomenuo za projekat koji je od velike važnosti i što se tiče energetskog sektora.

Foto: Pink.rs

-Mi smo već deo Transbalkanske elektroenergetske mreže, ali ono što nam je zaista potrebno je da nađemo način da dođemo do ruskog gasa u budućnosti. Hteo bih da se osvrnem na reči ruskog predsednika Vladimira Putina i da kažem da je Rusija naš odgovoran snabdevač gasa. Potrebno nam je da napravimo interkonektor između Srbije i Bugarske kako bismo dobijali gas kada Rusija izgradi gasovod do Turske:

-Istovremeno, imamo više projekata sa EU za izgradnju autoputa između Beograda i Prištine, što je nama veoma važno. Radimo sve kako bi pojačali naše veze. Saglasan sam sa čileanskim i grčkim predlogom da se ovaj forum održava jednom godišnje ili jednom u dve godine. Mi smo jedna od najmanjih zemalja ovde, pa sam slobodan da predložim da se sledeći forum održi u Srbiji. Znam da ovo nije skromno s moje strane, ali dobrodošli ste u Srbiju“, naveo je u svom obraćanju premijer Vučić.

Foto: Pink.rs

Nakon govora premijera Srbije, kineski predsednik Si Đinping je istakao da Srbija veoma mnogo polaže na infrastrukturnu saradnju i da konstantno napreduje.

-Cenim Vaša aktivna zalaganja za unapređenje infrastrukturne saradnje, premijeru Vučiću - zaključio je Si Đinping.

Na Jenći jezeru u Međunarodnom konferencijskom centru učestvovali su šefovi država ili vlada 28 zemalja i šefovi tri međunarodne organizacije UN, MMF i Svetske banke.

Foto: Tanjug

Domaćin i predsednik Kine Si Ðinping je otvorio Okrugli sto, a tu su bili prisutni predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsednik Turske Redžep Taip Erdogan, predsednik Češke Miloš Zeman, premijeri Mađarske Viktor Orban, Grčke Aleksis Cipras, Poljske Beata Šidlo...

Kineski predsednik dočekao je sve goste u centralnom holu Konferencijske dvorane pred velikim brojem novinara iz čitavog sveta.

Foto: Tanjug

Na Forumu koji je otvoren juče učestvuje više od 100 zemalja sa više od 1.500 predstavnika na skupu.

Okrugli sto počeo je sesijom na temu "Politika sinergije za tešnje partnerstvo", a premijer Srbije govoriće na temu ljudskih resursa i razmene, a takođe će se obratiti i na drugoj sesiji Okruglog stola o mogućnostima zajedničke saradnje i razvoja.

Prvi deo Okruglog stola održava se u sali Ðisjen a o njenoj impresivnosti govori i činjenica da je direktorka MMF Kristin Lagard kada je zauzela svoje mesto salu slikala mobilnim telefonom i napravila selfi.

Foto: Beta

Predsednik Kine čestitao Vučiću na izbornoj pobedi

Predsednik Kine Si Đinping i lično je danas čestitao izabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na uspehu na predsedničkim izborima. "Stigli smo dosta daleko u našim odnosima", rekao je Si Vučiću nakon obraćanja srpskog premijera na Okruglom stolu svetskih lidera, u okviru Foruma Pojas i put za međunarodnu saradnju. "Srbija je dosta razvila kulturni i obrazovni sektor. Srbija je i snažna sila u sportu. Kulturna razmena naše dve zemlje je odlična, imamo i sporazum o viznim olakšicama i u našim odnosima smo stigli dosta daleko - rekao je kineski predsednik. On je zahvalio Vučiću nakon što je srpski premijer, na kraju svog obraćanja, citirao njegovu rečenicu - "jata ptica mogu da pobede i oluju, ali nema ptice koja to može da uradi sama". "Hvala i čestitam na uspehu na izborima", rekao je Si. Delegacija Srbije koju predvodi premijer Aleksandar Vueia još danas i sutra boravi u poseti Kini. Danas učestvuje na forumu zasnovanom na strategiji koju je kineski predsednik pokrenuo 2013. u cilju stvaranja infrastrukture i bližih odnosa zemalja Evroazije duh novog "Puta svile" - koridora za isporuku robe sa istoka. Sutra će premijer imati "biznis dan", posvećen razgovorima sa velikim kineskim kompanijama.

#Aleksandar Vučić

#Kina

#Lider

#Srbija

#saradnja

'