AKTUELNO

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj govoreći o tome što je predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje zakone među kojima je i Zakon o slobodi veroispovesti kaže da je glavni izraz njegove ljutnje to što je vratio u Skupštinu baš sve zakone izglasane tog dana.

Šešelj kaže da je Đukanović dao opširno obrazloženje što vraća te zakone i dodaje da on na to ima pravo.

- On može jednom da vrati na glasanje i da obrazloži zašto traži ponovno glasanje, ali ako ga Skupština ponovo izglasa, onda mora potpisati, tako je u Ustavu - rekao je Šešelj za Novo jutro TV Pink.

Kako je ocenio, Đukanovićeva ideja je da možda na sledećem glasanju neće biti 41 glas, da neće svi poslanici uzeti učešće u glasanju.

Foto: TV Pink Printscreen

Andrija Mandić, lider Demokratskog fronta Crne Gore, kaže da je narod Crne Gore Đukanovićevu odluku dočekao kao očekivan potez.

- Ta najava o kohabitaciji nove parlamentarne većine i Vlade Crne Gore sa predsednikom su najobičnije floskule. To se teško može desiti jer su ta dva koncepta, bar onaj koji je pobedio na izborima i nad kojim je ostvarena pobeda nepomirljivi koncepti i ne mogu oni zajednički da vladaju - smatra Mandić i dodaje:

Taj pokušaj da se kroz jednu anemičnu politiku nakon izbora Vlade Crne Gore, kada se očekivalo da će doći do značajnijeg čišćenja u policiji, tužilaštvu, na svim mestima odlučivanja, mi smo dobili samo one najobičnije poruke, i to poruke koje su prijale ušima zapadnih ambasada.

Dodaje da nema nikakve dileme da iza opstrukcija u Skupštini Crne Gore, kao i poziva samoprozvanog mitropolita nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraša Dedeića na protest ispred skupštine, stoji upravo Đukanović i da on upravlja tim procesom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Đukanović je mnogo toga uložio u ovaj zakon koji je za godinu dana doveo do njegovog pada s vlasti. On danas želi da odbrani vlastite pozicije, odobrovolji međunarodne adrese i ponovo zaigra neku igru - rekao je Mandić putem skajpa.

On, međutim, veruje da će Đukanović koji je, kako kaže, uvek rukovođen vlastitim interesom, na kraju ipak potpisati taj zakon jer će u suprotnom prekršiti Ustav.

U tom slučaju, podseća Mandić, dovoljan je 41 glas u parlamentu da ga, nakon odluke Ustavnog suda, smene sa dužnosti predsednika.

- Ja bih voleo da, ako je već krenuo tim putem, kada skupština drugi put izglasa ovaj zakon, Đukanović stisne petlju i ne potpiše ga, a mi onda imamo čvrst dokaz koji može da nam posluži kao oslonac da bude razrešen - rekao je Mandić.

#Andrija Mandić

#Crna Gora

#Milo Đukanović

#Vojislav Šešelj

#Zakon o slobodi veroispovesti