AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je na predstojećim izborima na Kosovu neophodno srpsko jedinstvo i jedinstvo sa vladom u Beogradu, te da Srbi ne smeju da postanu moneta za potkusurivanje.

-Pretpostavlja se da će Srbi izaći bar sa četiri liste. Beograd insistira da Srbi budu jedinstveni. Ako razjedine Srbe onda će im umanjiti politički uticaj na svim nivoima i otvoriće put za izglasavanja zakona koji su direktno štetni za Srbe i mogu da utiču na nestajanje srpskog narod - naglasio je Drecun.

Drecun je istakao da ukoliko bude više srpskih lista da je neophodno da pojedini srpski predstavnici ne postanu moneta za potkusirivanje.

Nakon izlaganja pojedinih ambasadora zapadnih zemalja na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu da problem Kosova treba da se izmesti iz UN u Brisel a Unmik ugasi, Drecun kaže da je sada postalo jasno ponašanje Albanaca u regionu, od velikoalbanske retorike do pretnji Haradinaja.

Foto: Tanjug

-To upućuje da ćemo sada imati snažnu kampanju da Kosovo postane članica Uneska. Za to moramo da se pripremimo.Ovo je potpuno rasvetlilo neke stvari koje se dešavaju u poslednje vreme - rekao je Drecun.

Komentarišući koaliciju Ramuša Haradinaja i Veselji Ljimaja na predstojećim izborima, predsednik Odbora za KiM je rekao da je više puta ukazivao da je moguć takav razvoj događaja.

-Plan je da Veselji bude premijer, Haradinaj predsednik parlamenta ili prvi potpredsednik vlade i kada se oni rasporede na važnim funkcijama pozicija specijalnog suda za terorističku OVK u Prištini će biti delikatna - naglasio je Drecun.

Drecun očekuje da će u kampanji biti pojačana agresivna retorika, da će im biti cilj da razjedine Srbe i da tako proguraju najvažnije zakone, poput zakona o vojsci.

-Ako bude organizovanih političkih skupova, tako zapaljiva retorika vrlo lako masu može usmeriti na Srbe - zaključio je Drecun.

#Kosovo

#Lista

#Milovan Drecun

'