AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorava da je u toku nelegalan prenos nadležnosti sa Saveta ministara na Predsedništvo BiH i da to najdrastičnije ugrožava bezbednost Srpske. On je za veleizdaju optužio Pokret za promene koji predvodi srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić

Dodik ističe da je Savet ministara BiH, na zahtev muslimana, doneo odluku da je za stavljanje na "crnu listu" firmi i osoba koje su u dodiru sa terorističkim organizacijama potrebna saglasnost Predsedništva BiH, upozorivši da je to veleizdaja Srpske i neviđeni prenos nadležnosti koji ugrožava bezbednost.

- Kada će muslimanski član Predsedništva BiH dozvoliti da se neko od muslimana stavi na "crnu listu", upitao je Dodik, dodavši da ima sigurno deset takvih firmi i desetine onih koji su bili na sirijskom ratištu i koji treba da budu stavljeni na tu listu, a nisu.

Srpska nije pred bankrotom!

Govoreći o ponovnom intenziviranju priče da vlast u Srpskoj ništa ne radi, da je Srpska pred bankrotom i u kolapsu, Dodik je rekao da je ta priča stalna politika Saveza za promene. - Svakog februara u poslednjih deset godina pričaju kako je Republika Srpska u kolapsu, pred bankrotom, kako nema mogućnosti da isplati penzije do kraja godine i svaki put su slagali, nijednom nisu bili upravu niti su kad rekli da su pogrešili - rekao je Dodik, izrazivši uverenje da će SNSD na predstojećim izborima dobiti 50 odsto glasova.

On je naveo da je jutros dobio tu informaciju iz koje jasno proizilazi da je počinjena još jedna izdaja interesa Republike Srpske.

Predsednik Srpske je upozorio da je to veleizdaja ministara iz Saveza za promene koji sede u Savetu ministara i ništa ne čine osim što prave štetu Republici Srpskoj.

- Pitam se kakvi su to ministri koji mesecima nemaju ni skupštinsku većinu? Imaju li bar malo odgovornosti? Još ne znamo koliko su samo štete i izdaja načinili Republici u proteklom vremenu, a oni nešto pričaju o skupštinskoj većini i radu Vlade Srpske. Mogli bi za promenu malo da se okrenu sebi, da vide kako ih napuštaju poslanici - rekao je Dodik za RTRS, navodeći da će SDS uskoro napustiti još dva poslanika.

On je rekao da je većina u parlamentu Srpske stabilna i da nije ugrožena, te da manjina pokušava da dođe do svoje pozicije.

- To je potpuno legitimno i ja to podržavam sve dok se koriste legitimna sredstva, ali ne može niko zbog povrijeđene sujete tražiti da ga neko podržava. SNSD, DNS i SP, kao i nekoliko poslanika neće glasati za dnevni red koji predviđa njihovu inicijativu za smenu Vlade Srpske. Opozicija će imati 25 glasova, a treba im 42 koja nikako neće moći dostići. Oni to znaju, ali su krenuli u to, hoće sad tu priču o Vladi Srpske - naglasio je Dodik.

Foto: Beta

Navodeći da je vladajuća koalicija, koju čini SNSD, SP i DNS, stabilna, Dodik je ocenio da je opozicija ostrašćena, jer su gubitnici s obzirom na to da su deset puta pobeđeni na izborima.

- Oni su 2014. godine izgubili izbore i kao luzeri otišli u Savet ministara. Nemaju mesecima većine u parlamentu u Sarajevu, a sada nama govore da nemamo većinu, ovde galame da treba smeniti Vladu, pokušavaju da pokažu neku svoju veličinu, a neće imati ni dnevni red. Ako imate dovoljnu većinu da menjate vladu, a to je 42 poslanika, onda imate većinu i za dnevni red i za izglasavanje nepoverenja Vladi što oni nemaju. Oni očekuje da SNSD glasa za tačku dnevnog reda. To je ludilo. To treba sve počistiti na izborima i dovesti neke normalne ljude koji hoće da rade, jer ovo nikuda ne vodi - istakao je Dodik.

Poručio je Savezu za promene da pokažu svoju većinu u parlamentu BiH, gde su, kako kaže, zaštićeni kao medvedi, a onda drže neku priču o tome kako ništa ne valja u Republici Srpskoj i žele da je destabilizuju, jer je to jedino što znaju da rade.

On je naglasio da je aktuelna vlast u prošlosti odradila gotovo nemoguć posao i da Republika Srpska više nije sporna kao što je nekad bila, jer danas se čuje njen glas i kod onih koji nikada nisu hteli da slušaju.

#Bakir Izetbegović

#Milorad Dodik

#Puč

'