AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je večeras radove na rekonstrukciji Savskog trga, nakon čega se uključio direktno u "Nacionalni dnevnik".

Odgovarajući na pitanja o vakcinama i tome da li ćemo ih imati dovoljno, Vučić je rekao da smo u ovom trenutku četvrti u Evropi po stopi vakcinacije, a u odnosu na broj stanovnika.

- Ispred nas su Velika Britanija, Malta i Danaska. Verujem da ćemo ih za 48 sati, odnosno 72 sata, preteći Maltu i Danasku, i da ćemo biti drugi. Trenutno smo u svetu na devetoj poziciji, kada je reč o broju vakcinisanih na 100.000 stanovnika, a verujem da možemo da budemo peti. Neverovatno je da je mala Srbija uspela da se tako vine u visine i političke snalažljivosti, ali i po pitanju zdravstvenog sistema i zaštite svojih građana. I danas imamo preko 42.000 vakcinisanih, iako je vikend. Čestitam građanima Srbije - kaže predsednik.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je izjavio da, ako se nastavi ovim tempom, imamo vakcina za još 7-8 dana. Ističe da je gotovo nemoguće nabaviti vakcine.

- Potpisali smo ugovore, ali nam stiže manje doza od dogovorenih. Ovo što smo dosad dobili dobili smo zahvaljujući mudroj akciji rukovodstva, snalažljivosti i tome što smo se dobro pripremili unapred - kaže predsednik za Pink.

- Moramo da obezbedimo revakcinaciju i, oni koji su već primili vakcinu, imaće vakcinu za revakcinaciju. Nećemo raditi kao neki, da delimo vakcine, a ne ostavljamo ih za revakcinacije. Njima je bio problem zbog novog soja koronavirusa, a kada se novi soj bude pojavio kod nas, plašim se da će nam biti mnogo teško. Što duže zadržimo njegov prodor, imačemo manje problema - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da se "muče" sa nabavkom vakcina, da je pritisak za njihove nabavke veliki, a da može da garantuje još 100.000 doza, ali da ne sme da otkriva odakle one stižu. To će, kako kaže, reći kada se sve završi. ističe i da kabinet premijerke Ane Brnabić radi danonoćno, ali da kasne Sputnik, Fajzer, a da Astra Zeneka smanjuje proizvodnju.

- U Rusiji kasne fabrike jer se nešto desilo. Imali smo velike doze najavljene, sad one kasne. Zvaću, ako treba, i indijske prijatelje, boriću se, dovijaću se, borićemo se i pobočnim vezama i alternativnim putevima, ali ćemo, siguran sam, uspeti - kaže Vučić, dodajući da ne krije da i na taj način pokušava da nabavi prekopotrebne doze.

Ponosan je, kako kaže, na činjenicu da je jedini cilj zdravlje naroda.

#Aleksandar Vučić