AKTUELNO

Najavljeno je potpisivanje velikog broja sporazuma.

Presednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i njegov kolega iz Kine Li Kećang sastali su se pre početka poslovnog foruma "Kina plus 16" u Rigi.

Foto: Foto: Pink.rs

Kako javlja reporter TV Pink iz Rige, Srbija ima najduže vremena za razgovor sa kineskim premijerom u odnosu na ostale zemlje Centralne i Istočne Evrope koje učestvuju na samitu.

Tom prilikom potpisana su prva tri sporazuma od značaja za našu zemlju.

Foto: Foto: Pink.rs

Sa "Eksim" bankom potpisan je sporazum Surčin -Obrenovac.

Sa kompanijom "Sinohidro" potpisan je sporazum o obilaznici oko Beograda (Bubanj potok - Ostružnički most) .

Takođe, potpisan je memorandum o saradnji sa kompanijom "Huavej".

Kineski premijer Li Kećang izrazio je zadovoljstvo saradnjom dveju zemalja koja je donela konkretnu korist narodima Srbije i Kine.

-Naši narodi su se uvek međusobno poštovali, a mi smo danas veoma srećni zbog vašeg ekonomskog napretka - istakao je Li.

Premijer Kine izrazio je zabrinutost za ličnu bezbednost predsednika Vlade Vučića i istovremeno poželeo uspeh u daljem ekonomskom razvoju i napretku Srbije.

Dva premijera razgovarala su o saradnji dveju zemalja, napretku i konkretnim rezultatima postignutim nakon posete kineskog premijera Srbiji, u decembru 2014. godine, kao i o rešenju za RTB Bor, a Vučić je zamolio kineskog premijera da pomogne u pronalaženju rešenja za ovaj rudarsko-topioničarski basen.

Premijer Vučić obavestio je kineskog premijera o sporazumima koje su dve zemlje potpisale u Rigi, o infrastrukturnim projektima koji su u toku i naglasio da je Srbija veoma ponosna na saradnju sa NR Kinom.

-Bez Vaše podrške ne bismo uspeli da prebrodimo teškoće. Vaša uloga u preuzimanju Železare Smederevo ekonomski je spasila Srbiju - rekao je premijer Vučić.

G. Uzelac

'