AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Republike Češke Andrejem Babišom, sa kojim je razgovarao o situaciji vezanoj za borbu protiv pandemije KOVID-19, bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, kao i o regionalnoj situaciji.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je premijeru Babišu na poseti i posebno istakao podršku naše zemlje Češkoj u borbi protiv korona virusa, navodi se u saopštenju pres sližbe predsednika.

-Izražavamo podršku i iskrenu nadu da će Češka uspeti da savlada zdravstveni izazov prouzrokovan pandemijom zarazne bolesti Kovid-19 i da će se izboriti sa svim posledicama ove bolesti. Verujem da će se Češka, kao i svet uopšte, uskoro vratiti u normalne životne i ekonomske tokove - rekao je predsednik Vučić i dodao da očekuje da će u narednom periodu prioriteti EU biti usmereni ka ekonomskom oporavku, kao i da će velika pažnja biti posvećena aktivnostima u domenu zdravstvene zaštite.

Predsednik Vučić je takođe izrazio očekivanje da će EU, uprkos izazovima sa kojima se svi suočavamo, nastaviti sa aktivnim sprovođenjem politike proširenja i da ćemo dobiti potvrdu da postoji čvrsto opredeljenje EU za nastavak i produbljivanje saradnje sa našim regionom.

-Visoko uvažavamo kontinuiranu podršku Češke ubrzanju procesa evropskih integracija Republike Srbije, kako bilateralno, tako i u okviru V4 i očekujemo da Češka nastavi da u okviru EU utiče da se naši reformski napori adekvatno valorizuju - ponovio je predsednik i dodao da punopravno članstvo u EU predstavlja strateški spoljno-politički cilj naše zemlje.

Predsednik je dodao da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i evropskim integracijama sa jasnim ciljem punopravnog članstva u EU.

Predsednik Vučić i premijer Babiš su se saglasili da dalje jačanje bilateralnih odnosa koji su tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, kao i održanje intenziteta susreta na najvišem i visokom političkom nivou, treba da ostane prioritet u daljem radu.

#Aleksandar Vučić

#Andrej Babiš