AKTUELNO

Još uvek nije poznato kako će tačno da izgleda spoljna politika SAD, što se tiče i odnosa sa Iranom, ali i za ovaj deo Balkana, pre svega Kosova. Verujem da će se najpre baviti pitanjem Kipra, kaže Milić za TV Vesti.

Američka vojska izvela je vazdušni udar usmeren na ekstremističke snage u Siriji koje podržava Iran, u prvoj vojnoj akciji koju je preduzela administracija Džoa Bajdena. Pentagon je nakon toga saopštio da je udar naređen kao odgovor na napade na američko i koaliciono osoblje u Iraku.

Prema njihovom saopštenju gađana je infrastruktura ekstremističkih grupa koje podržava Iran, a akcija je izvedena u odgovor na nedavne raketne napade na američke ciljeve u Iraku.

Zvaničnici snaga koje podržava Iran rekli su da je jedna osoba ubijena, dok su posmatrači saopštili da ima najmanje 22 mrtvih.

Pentagon je rekao da je njegov napad u blizini iračke granice u istočnoj Siriji bio „proporcionalni vojni odgovor" .

Direktorka Centar za Evroatlanske studije (CEAS) Jelena Milić kaže za TV Vesti da je ovaj napad očekivan jer se očekuje i da se spoljna poltika SAD-a promeni dolaskom novog predsednika.

-Nije neočekivan napad, jedan od najvećih izazova nove administracije SAD su pregovori između Talibana i Amerike, i to su pregovori koji se odvijaju u Dohi i krenuli su još za vreme Trampa. Tada su data neka obećanja na koja Talibani insistiraju – kaže Milić, ističući da je sada pitanje hoće li nova administracija da se pridržava onoga što je bivši predsendik SAD Donald Tramp obećao.

Kako objašnjava akutalna situacija utiče, kaže na drugi veliki izazov Amerike, a to je odnos sa Iranom.-Bajdena čeka odluka da li se ili ne vratiti u taj sporazum o kontroli sa Iranom. Lako je bilo davati obećanja, ali vidi se da Iran ne poštuje sve odluke – objašnjava Milić.

Kaže da je ovaj sukob izazvao veliku pažnju javnosti, kaže Milić isitčući da se na ovaj način vidi šta je snaga SAD. Kako je dalje objasnila, i unutar same Demokratske stranke postoje neslaganja što se tiče spoljne politike.

-Njihov stav nije u potpunosti afirimisan. Zbog toga je teško dati neku detljniju analizu – dodaje Milić.

Što se dalje uloge SAD na Bliskom Istoku tiče, MIlić kaže da je Tramp na neki način bio liberalniji.

"Mi sada moramo da pokažemo koliko Srbija drži slučaj u rukama"

Na pitanje o "non pejper" kao jednoj vrsti ultimatuma koji bi se nametnuo Srbiji po pitanju dijaloga Beograda i Pritštine, Milić kaže da je "lopta u našem dvorištu". 

-Ne bi me iznendilo da ne postoji jedna vrsta dimanike, i da ide novi krug ralizacije poltika koje su ranije planirane. Lopta je prevashodno u dvorištu Beograda. Mi sada moramo da pokažemo koliko Srbija drži slučaj u rukama. U 21. veku imamo navodno progresivnog lidera Kurtija koji kaže da im nisu potrebnni putevi i infrastrukturu. Njegov nacionalizam su nešto na šta bi naša pregovaračka strana trebalo da deluje – kaže Milić za TV Vesti.

Što se odnosa Vašingotna i Beograda tiče i nove politika nove administracije, Milić smatra da će glavno pitanje SAD-u biti pitanje Kipra.

#Jelena Milić