AKTUELNO

Veliki broj svetskih medija je danas pohvalno pisao o velikoj donaciji vakcina koju je Srbija poslala BiH, a koju je danas predao predsednik Vučić tokom posete Sarajevu.

Rojters piše da je Srbija svojim bivšim ratnim neprijateljima donirala 5.000 doza vakcina Federaciji BiH, čime je omogućila tom entitetu da započne imunizaciju.

Federacija je zajedno sa Republikom Srpskom naručila 1.2 miliona doza u okviru programa Kovaks, i gotovo 900.000 od EU, ali još uvek nije dobila nijednu.

Na sarajevskom aerodromu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je vakcine članovima tročlanog predsedništva BiH - Šefiku DŽaferoviću, Željku Komšiću i Miloradu Dodiku i obećao da će narednih dana Srbija poslati još 5.000 doza.

Foto: Printscreen

- Srećan sam što možemo spasiti živote vakcinama, to je važno i sjajna stvar. Srbija je vaš prijatelj i komšija - rekao je Vučić okupljenim novinarima.

Rojters je u članku zatim podsetio na tešku prošlost i rat na prostoru Bosne i Hercegovine, i današnji gest predsednika Vučića i Srbije predstavlja pravi kontrast tim ratnim vremenima.

BiH je treća bivša jugoslovenska republika koja je primila vakcine iz Srbije, posle Severne Makedonije i Crne Gore.

#Aleksandar Vučić