AKTUELNO

Posle trodnevne posete Kosovu i Metohiji, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, danas će boraviti u Beogradu gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Inače, Lajčak je juče u Prištini rekao da bi dijalog Beograda i Prištine mogao da bude završen za nekoliko meseci, a pažnju medija izazvao je sastanak s Kurtijem koji ga je dočekao za zastavom Albanije.

Šta se može očekivati od posete Miroslava Lajčaka Beogradu, bila je tema o kojoj su u "Novom jutru" pričali urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika" Bojan Bilbija i Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

U svakoj prostoriji gde je bio taj sastanak, bila je zastava Kosova, zastava politike koju predstavljaju... Vraćena je njemu jedna lopta na kontu karte kada je Lajčak, pre nego što je počeo obilazak, pokazao kartu na kojoj je Kosovo sastavni deo Srbije. Nakon njegove posete, izjava Kurtija, koji je mogući mandatar, je on ipak shvatio da od njegove ideje, spajanja Kosova i Albanije, neće biti ništa. Poruka koja je ostala na Kosovu od Lajčaka je da se moraju nastaviti pregovori. Zdravlje građana je na prvom redu, drugo je ekonomska situacija, pa tek onda ulazimo u neke treće situacije - priča Beriša.

Foto: TV Pink Printscreen

Sama EU ne priznaje tkz. nezvaisno Kosovo. Ne treba zaboraviti da su pregovori preneti iz UN u EU. To se često zaboravlja. Na sajtu UN nigde nećete videti Kosovo kao nezavisnu državu. Tamo je Srbija celovita na svim mapama. Frapantno mi je da se vrši takav pritisak na Lajčaka. Oni za njega nemaju nijednu drugo pitanje osim što se slikao ispred mape - priča Bilbija.