AKTUELNO

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić danas je posetio Moravički upravni okrug gde je na sastanku održanom u Gornjem Milanovcu u sali Okružnog načelstva, govorio o planiranim programima ovog ministarstva.

Krkobabić je predstavio nedavno usvojen „Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije“.

Ove godine za Program namenjen zadrugama opredeljeno je pola milijarde dinara, a uskoro će biti raspisan Javni konkurs za dodelu tih sredstava. Prema uslovima programa novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, one formirane od 2017. godine do dana raspisivanja Javnog konkursa, mogu da računaju na iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po zadruzi. Za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, formirane do kraja 2016. godine, biće izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi.

Foto: Beta/Emil Vaš

Novina su zemljoradničke i poljoprivredne zadruge sa pretežnom delatnosti iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva.

Govoreći o programu dodele praznih kuća koji će uskoro biti pred Vladom Republike Srbije ministar je izjavio da mladi koji žive u zajedničkim domaćinstvima a žele da se osamostale biće zainteresovani da konkurišu za neku od ovih kuća.

- Isto tako mladi stručni ljudi veterinari, agronomi, tehnolozi koji mogu i žele da svoj posao obavljaju u seoskim sredinama moći će da dođu do ovih kuća sa okućnicama, a u saradnji sa drugim ministarstvima, jer ovo je zajednički posao, ćemo se truditi da oni dođu i do zaposlenja. Ne vredi da agronom ili vetrinar sedi u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu, kada imamo stvarne potrebe za tim strukama na terenu. Bez njihovih stručnih saveta na pravom mestu nema razvoja ni zadruga ni savremene poljoprivredne proizvodnje - zaključio je Krkobabić.

Foto: Beta/Emil Vaš

Radnoj poseti ministra Gornjem Milanovcu i selima te opštine prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Moravičkog upravnog okruga.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević zahvalio je ministru na ponovnoj poseti i naglasio da ova opština ulaže značajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje u 62 sela svoje opštine, čak 60 miliona dinara ove godine je izdvojeno za subvencije i da su među prvima uvideli značaj programa namenjenog zadrugama i prethodnih godina konkurisali i dobili značajna sredstva.

Foto: Beta/Emil Vaš

Poljoprivrednu proizvodnju opštine Gornji Milanovac karakteriše usitnjenost poljoprivrednih gazdinstava, zastarela poljoprivredna mehanizacija, mala primena agrotehničkih mera i niska produktivnost u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje. Stoga je zadrugarstvo upravo na ovim terenima najpoželjniji model organizovanja i podsticaji dati iz programa „500 zadruga u 500 sela“ koji za Moravički okrug ukupno iznose 70,7 miliona dinara (za 9 zadruga) to i dokazuju.

Foto: Beta/Emil Vaš

Ministar je posetu završio obilaskom ZZ “Šilopaj“, u istoimenom selu iste opštine.

Foto: Beta/Emil Vaš

Selo Šilopaj, sa samo 85 stanovnika prema popisu iz 2011. je 2018. godine dobilo zadrugu koja ima 7 zadrugara i 4 kooperanta. Zadruga je uz investiciju iz programa podrške zadrugama vrednu 6,47 miliona dinara za nabavku sušare, linije za destilaciju i hladnjaču, za kratko vreme dobila brendiranu rakiju od kajsije i šljive koju plasiraju gradskim maloprodajama. Zadruga je jedino što pokreće ovo malo mesto, a nekoliko novih porodica koje su se ovde nastanile, daju nadu da će i osnovna škola ponovo biti otvorena.

Foto: Beta/Emil Vaš

#Milan Krkobabić

#Šilopaj