AKTUELNO

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić izjavila je za TV Vesti da "non paper" daje malo jasniju sliku o tome kako će dalji pregovori o pristupanju Srbije EU izgledati u budućnosti, međutim ističe da metodologija nikada nije bila upitna do sada.

Nijedno novo poglavlje neće moći da se zatvori pre nego što se ispune sva prelazna merila koja se tiču vladavine prava, glavni je elemenat iz takozvanog "non-papera" o primeni nove metodologije u pristupnim pregovorima za Srbiju i Crnu Goru, a koji se ne primenjuje u postojećem procesu. 

Ovaj dokument predstavio je 17. masrta ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže za TV Vesti da je Srbija na ovo čekala godinu dana.

-Ovaj "non paper" daje malo jasniju sliku kako će sve u dalje izgledati, ali moramo da sačekamo konferenciju Vlade Srbije i EU – rekla je Grubješić isitčući da je slučaj Srbije specifičan, ali i naglasila da je dobro što smo prihvatili novu metodolgiju, dodajući da je Srbija otvorila 18 od 35 poglavlja, koji su grupisani u “klastere”.

- Za sada je 33 poglavalja grupisano u šest tematskih celina ili “klastera” i tu se ništa nije promenilo, ne menja se pregovarački okvir. Sada ćemo umesto celina da otvaramo “kalstere”. U prvom su fundamenti, tj. osnova prava i tu poglavlja koja se tiču vladavine prava, drugi je ekonomski, treći je konkurentnost, četvrti je zelena agenda i povezivanje, peti je poljoprivreda, koheizija i resursi i šesti se odnosi na spoljne odnose. Poglavlja 34 koje se odnosi na institucije i 35 ovde ne spadaju. U poglavlje 35 spada normalizacije odnosa Beograda i Prištine – objašnajva ona kako će izgledati buduće pregovaranje dodajući da se očekuje da Srbija uskoro otovri bar dva “klastera”.

-Imamo šansu da ovaj proces ubrzamo, ako otvorimo ta dva bilo bi značajno za nas – dodaje ona.

Foto: TV Vesti

Kako dalje objašnjava, nova metodologija bi trebalo da ubrza proces ulaska u EU, ali objašnjava i da je uvek do sada bilo sporno isključivo političko pitanje, a ne metodološko.

-U teriji nam omogućava brži put, ali nije metodogija ta koja sprečava ulazak Sbrije uEU. Ovde je reč o političkom pitanju. Za sada treba da sačekamo da vidimo kada i kako planira da se Unija širi na zpadani Balkan. To postoji već godinama, samo ćemo videti da li će nova metodologija dati rezultate – objašnjava Grubješić.

Četiri principa pristupanja EU:

Dokumentom su predstavljena četiri osnovna principa budućeg procesa pristupnog procesa Srbije EU.

Prvi, insitira na kredibilnosti procesa i još više fokus stavlja reforme u oblasti vladavine prava.Konstatuje se da "nova poglavlja ne bi trebalo zatvarati sve dok se ne ispune prelazna merila u fundamentalnim poglavljima 23 i 24".

Drugi princip podrazumeva "snažnije političko upravljanje procesom" pristupanja, što bi trebalo da zemljama članicama da veću ulogu u nadzoru i pregledu postignutog napretka u Srbiji.

Foto: Pixabay.com

Treći princip revidirane metodologije podvlači važnost ubrzanja dinamizma pristupnih pregovora koje Srbija vodi sa EU, što bi trebalo da se postigne kroz otvaranje više poglavlja obuhvaćenih u šest klastera.

Srbija je do sada otvorila sva poglavlja iz prvog, tzv "fundamentalnog kalstera", a Evropska komisija predlaže da što pre krene u procenu pripremljenosti zemlje u svakom od preostalih klastera, kako bi se identifikovali osnovni nedostaci i smernice za njihovo otvaranje.

Evropska komisija je kao četvrti princip budućeg pristupnog puta Srbije izdvojila predvidljiivost procesa.

U tekstu predloga insistira se na tome da EU "bude jasnija u svojim očekvanjima" od Srbije, kako bi zemlja mogla da se fokusira na konkretne sledeće korake na putu pristupanja, na merila za zatvarnje poglavalja odnosno prioritetne refrome.

#evropska unija