AKTUELNO

Na današnji dan pre 22 godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, počelo je bombardovanje Jugoslavija od strane NATO alijanse. U misiji nazvanoj “Milosrdni anđeo”, iako članica NATO, Grčka nije učestvovala iz političkih razloga. Ipak, mornarica ove zemlje poslala je svoj ratni brod “Temistoklis” na čelu sa kapetanom Marinosom Ricudisom u Jadransko more.

Kada je stiglo naređenje iz komande NATO da se sa ovog ratnog broda ispale projektili na našu zemlju, kapetan Ricudis je, umesto da izvrši naređenje, okrenuo svoj brod ka Grčkoj i vratio ga u luku.

– Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod – reči su kapetana Ricudisa.

Iako su mnogi mornari stali su uz svog kapetana, kao i narod Grčke, Marinos Ricudis nije mogao da izbegne vojni sud, jer je odbio da izvrši naređenje, a suđeno mu je pred čak devet sudova. Izbačen je iz službe i osuđen je na dve i po godine zatvora.

Ipak, čoveku koji je svesno žrtvovao svoju karijeru i slobodu, Srbija je pokazala veliku zahvalnost. Gotovo da svi znaju da je “neki Grk”, kad je ostatak sveta ili bacao bombe ili ćutao na nepravdu koja je činjena, stao na stranu našeg naroda.

Sveti arhijerejski sinod SPC Irinej dodelio je 2018. kapetanu Marinosu Ricudisu orden svetog cara Konstantina, zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju naše zemlje.

– Duboko sam ganut i nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje pravoslavne braće, braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura, bilo je najznačajnije nadahnuće za mene i osećam blagodarnost pred svima vama – rekao je tom prilikom Ricudis.

Zahvalnost su pokazali i građani Beograda koji su na Dorćolu posvetili bivšem grčkom kapetanu mural u znak zahvalnosti.

#Marinos Ricudis

#NATO