AKTUELNO

Napali su nas sa jednim ciljem, da nas poraze, ubijaju i da nam oduzmu deo teritorije, 19 velikih, napalo je jednu malu zemlju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Svečanost se održala u Kombank dvorani u Beogradu.

Vučić: Jedno dete dnevno najmučnija je brojka te 1999. godine

Predsednik je rekao da je srpski duh nesalomiv i nepobediv i dodao da je jedno dete dnevno najmučnija NATO brojka iz 1999.godine.

"Nikakav greh nisu počinili, bez prava na pravdu i život. Nikada niko nije odgovarao za ovaj zločin, ni nakon 22 godine, nije moguće objasniti to što se dogodilo", rekao je Vučić i dodao da su kao večni greh ostala imena žrtava.

Kako kaže, tog proleća se dogodio strašan zločin i agresija, napad na suverenu zemlju bez odluke Ujedinjenih nacija.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Napali su nas sa jednim ciljem, da nas poraze, ubijaju i da nam oduzmu deo teritorije. Našem tadašnjem rukovodstvu, bilo je jasno da su ostali bez izbora. Ili gubitak teritorije, ili srpskog morala, časti, duha i imena i prezimena. 19 velikih, napalo je jednu malu zemlju", rekao je Vučić.

Ističe da se sa ponosom prisećamo otpora protiv 19 bahatih.

"Izgubili smo mnogo. Braću, supružnike i decu, ali obraz i srpsko srce još su tu. Ostalo nam je telo jedne izmrcveljene zemlje. Zemlje koja ni 10 godina posle agresije nije imala snage da se uspravi niti radi bilo šta drugo, već da se pokorno izvinjava za svoju ubijenu decu", rekao je Vučić i dodao:

"Danas to više nije ta Srbija. Danas je Srbija ponovo pronašla svoju snagu i ponos. Ova Srbija stvari naziva pravim imenom. Stala je na noge i dobila svoj glas, koju čak i kada joj ne veruju, slušaju je.

Kako kaže, danas je Srbija ta koja će da pomogne celom Balkanu. Dodaje da nećemo da ćutimo i da budemo ponovo poraženi.

"Odavno smo prestali da gledamo druge i tražimo krivicu u njima. Ne radimo ništa što bi bilo koga moglo da ugrozi. Radimo sve više i rastemo. Vodimo se samo jednim ciljem, da budemo najbolji. I hoćemo da budemo bezbedni, da nam vojska jača i da nam niko nikada više ne ubija i ne proteruje decu", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ističe da nam nije potrebno priznanje od strane Kosova, i dodaje da od Srbije niko neće dobiti gaženje po istoriji, prošlosti, ali ni po budućnosti.

"Potreban nam je kompromis, ispunjavanje svih obaveza koje smo preuzeli i mi i Priština, a samo ih mi ispunjavamo. To nije naš kapric. I danas, kada prete formiranjem Velike Albanije, naše je da budemo mirni i da brinemo o našem narodu na KiM, ali i da svim velikim i moćnim, jasno poručimo da nismo slabi kao što smo bili, umećemo da sačuvamo naše a da ne diramo tuđe. Srbija neće biti šaka zobi za svaku belosvetsku vranu koja bi da je pozoba", rekao je Vučić.

Istakao da je da moramo da se sećamo svih žrtava, kao i da znamo da branimo slobodu. Podsetio je da je jedno dete dnevno ubijeno u agresiji, za koju, dodaje, ni ti koji su to činili, nisu sigurni zbog čega su radili.

"I danas i večeras, mogu da zaključim uz jednu važnu rečenicu, na tlu Evrope postojala je, a danas snažnija nego ikada postoji, nepokolebljiva i nikada pokorena Srbija. Neka je večna slava svim nastradalim u NATO agresiji i svi zajedno uskliknimo, živela slobodna i ponosna Srbija", rekao je Vučić.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Dodik: Jedina reč u ovakvoj prilici je - tišina!

Predsedavajući Predsedništva BiH je rekao da često učestvuje na ovakvim svečanostima, i da uvek ima problem da nađe prave reči kojima bi odao dostojnu poštu žrtvama.

"Uvek tražim reči kojima bih opisao nepravdu koja nam se mnogo puta kroz istoriju dešvala. Čini mi se da srpski jezik ima 150.000 reči, ali nikad ne uspevam da nađem adekvatne za ovakvu priliku", rekao je Dodik.

On je istakao da niko ne može da ospori NATO paktu da sme da postoji, ali se pita zašto su baš na naš narod bacali bombe i osiromašeni uranijum.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"To je sve rađeno u ime nekog njihovog cilja. Da menjaju vlast, slali su nam "milosrdne anđele" da nam bacaju bombe. Nema većeg cinizma nego ubijati ljude i govoriti da je to kolateralna šteta. Rušili su škole i bolnice", rekao je Dodik, i dodao:

"Treba videti Srbiju koja postaje lider, koja ima jako vođstvo, koja želi da širi mir u regionu. Neka živi Srbija i Republika Srpska. Neka večno živi srpski narod"!

Okupljenima je upriličem muzičko-scenski prikaz "Da se nikad ne zaboravi".

Na video bimu je prikazana borba i žrtva srpskih vojnika koji su se na Kosovu i Metohiji našli u vatri između terorističkih bandi i zapadnih NATO agresora.

Foto: Tanjug/Printscreen

"Ne diraj mi u kolevku po rođenju i po mleku. Jel ti ne znaš zašto sam poginuo dušmanine. Izbrojah tu sve svoje godine. Tu mi koren pusti žile. Bez toga ne bi bilo moga lica. Tu je moja Studenica i Mileševa. Tu je moja duša, moja snaga. Ne diraj mi u kolevku zato što ti nikada nećeš znati zašto sam dao život dušmanine", odjekivalo je salom.

Porforije: Država, a sa njom i crkva, mora da se stara o očuvanju onoga što je naš identitet vekovima

Patrijarh Porfirije je rekao da je pre nego što je večeas došao na ovo obeležavanje, otvorio Novi zavet i pročitao: 'Ne sudite da vam se ne sudi'.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Došao sam ovde sa osećanjem da smo se sakupili ne da sudimo, ali da se setimo i da možemo da kažemo šta je istina", rekao je Porfirije, i dodao:

"U tih 78 dana bombardovanja se, ne samo kod branilaca, već i onih koji su se od bombi sklanjali, pojavila međusobna solidarnost i hrišćanska ljubav za bližnje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako kaže, došli smo večeras ovde ne da sudimo, već da se sećam žrtava bombardovanja i da se molimo za te žrtve, ali i za sve one koji su zle volje da postanu dobre volje.

Himnom "Bože pravde" počeo je program.

Pre tačno 22 godine u 19.45 oglasila se prva sirena

Ona je signalizirala početak NATO agresije nad našom zemljom. U tom momentu 19 zemalja NATO alijanse se bez dozvole Saveta bezbednosti UN obrušilo na Srbiju zbog optužbi da srpske snage bezbednosti sprovode etničko čišćenje Albanaca na KiM.Neposredan povod za akciju bila su dešavanja u Račku i odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše Sporazum iz Rambujea. Napadi su počeli na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.Tokom narednih 78 dana, koliko je agresija trajala, nastradalo je 2.500 ljudi, među kojima i 79 dece, a ranjeno više od 12.500 osoba. Infrastruktura i privreda su razorene, a šteta koja je naneta meri se u desetinama milijardi dolara.

#Aleksandar Vučić

#bombardovanje

#godišnjica