AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u skupštini da je Srbija spremna ove godine da otvori bar jedan od ukupno šest pregovaračkih klastera sa EU, kao i da je pripremljeno pet pregovaračkih pozicija.

- Moram da napomenem da je i sam apetit EU za proširenjem nešto manji usled korona virusa. EU ima, za to treba da imamo razumevanja, svoje probleme i druge prioritete u borbi protiv korona virusa. Mi imamo već spremnih pet pregovaračkih pozicija za otvaranje - navela je ona.

Dodaje da je Srbija praktično već otvorila sva poglavlja iz prvog klastera - "Osnove".

- Možemo da idemo i na otvaranje dva klastera, spremni smo, i dalje sprovodimo reforme i vlada poseban fokus ima na oblast vladavine prava. Tu radimo na reformi pravosuđa i drugim stvarima - napomenula je Brnabić.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da je suština nove metodologije da formalizuje nešto što je i do sada bila činjenica, a to je da je pristupni proces, kako je istakla, duboko i visoko politički proces.

- To je politički proces, a ne tehnokratski proces. Sada su poglavlja grupisana u šest klastera po srodnosti i ona bi trebalo da daju novu dinamiku i novi zamajac, ali suština je u političkom vođenju procesa, i to sa obe stane - i EU i nas kao kandidata - navela je ministarka.

Joksimović je objasnila da će međuvladina konferencija postati najviši nivo strateškog političkog dijaloga između kandidata i EU i da bi trebalo da se održi, po najavama, do kraja juna odnosno do kraja portugalskog predsedavanja.

Dodaje da će tada biti održana visoka politička međuvladina konferencija, na kojoj bi se preciziralo sve ono što su najvažniji elementi primene nove metodologije.

Dodaje da je sada dodatno naglašen značaj reformi iz vladavine prava za napredak u pristupnom procesu, te će pre Međuvladine konferencije biti sačinjen tzv. "non pejper" o vladavini prava, koji se očekuje otprilike u maju, i ukoliko države članice procene da je postignut dovoljan napredak, a ja mislim da napretka u Srbiji u oblasti vladavine prava ima i to značajnog, onda bismo možda mogli da idemo i na otvaranje nekog od klastera.

Kaže da Srbija intenzivno radi na proceni i pripremi za realizaciju svih neophodnih merila za grupe pregovaračkih poglavlja po svim klasterima, a posebno za klaster tri - inkluzivni rast i kompetitivnost i klaster četiri - zelena agenda, digitalizacija i transportno-infastrukturno povezivanje.

Što se nas tiče spremni smo, poručila je Joksimović.

#Srbija

#evropska unija

#klaster