AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je poslednja izjava premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija nastavak opasne namere kojoj svedočimo poslednjih nedelja da prekine dijalog i poništi sve do sada postignute dogovore.

Kurti je ranije danas rekao da će za njega prioritetno pitanje u dijalogu sa Beogradom biti i navodni srpski zločini na Kosovu i nestali, a Petković je ukazao da je jezik ultimatuma i pretnji postao jedini način kojim albanski političari žele da razgovaraju sa zvaničnim Beogradom i Briselom.

"Ta politika direktna je pretnja budućnosti pregovora koji se vode pod okriljem Evropske unije, a za cilj imaju normalizaciju odnosa", istakao je Petković u saopštenju.

On je ukazao da je jedini cilj ekstremističke retorike koju danima prema Beogradu usmerava Kurti da se trajno uništi i svaka pomisao na mogućnost pronalaženja kompromisa.
"Umesto toga, takva zapaljiva retorika samo dodatno podgreva situaciju na terenu i nikako ne doprinosti miru i stabilnosti na ovim prostorima", poručio je Petković.

Prema njegovim recima, nakon prvobitnih najava da sa Beogradom ne želi ni da pregovara, te da će dijalog biti nisko na listi prioriteta buduće vlasti u Prištini, došli smo do toga da zapaljvom retorikom i uslovljavanjima Kurti zapravo želi da prekine dijalog.

"Zato neka skine masku, samo ne mislim na medicinsku, okane se ucena i pretnji i međunarodnoj zajednici jasno i glasno kaže da ne želi da pregovara sa Beogradom i predsednikom Aleksandrom Vučićem zato što je svestan da bi morao da čini ustupke i pokaže spremnost na kompromis koji očigledno ne želi. I da bi preko puta sebe imao onog s kojim ne bi mogao da izađe na kraj, umesto što se krije iza apsurdnih zahteva", istakao je Petković.

On je podsetio i da su teme u Briselu jasno dogovorene i za cilj imaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i rešavanje pitanja od važnosti za bolji život građana i izgradnju međusobnog poverenja, navodeći da ovakve izjave tome ne doprinose.

#Petar Petković