AKTUELNO

Kancelarija za Kosovo i Metohiju apelovala je na Evropsku uniju da spreči vlasti u Prištini da kontinuirano samovoljno i jednostrano krše primene Sporazuma o posetama srpskih zvaničnika, a povodom informacija da je ministru Aleksandru Vulinu „zabranjen“ boravak u južnoj pokrajini.

U saopštenju Kancelarije za KiM se navodi da ovde u pitanju uskraćivanje elementarnih ljudskih prava i sloboda građanima Srbije na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija.

-Pozivati se na nepostojeći presedan, kako bi se zvaničnicima Republike Srbije onemogćio boravak na Kosovu i Metohiji, jeste još jedan u nizu postupaka kojima Priština otvoreno poručuje da ne želi dijalog i da tamošnje privremene institucije samouprave ne obavezuju aranžmani dogovoreni u Briselu - navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da je pozivanje na primer Atifete Jahjage i njene nerealizovane posete Beogradu kao izgovor za ovako neodgovorno i necivilizacijsko postupanje najblaže rečeno nepristojno, jer građanki Jahjagi nijednog trenutka nije bilo uskraćeno pravo da boravi u centralnoj Srbiji.

-Priština je očigledno odlučila da tokom predizborne kampanje na Kosovu i Metohiji trenira izolacionizam po receptu Envera Hodže, a Evropska unija, koja je garant primene dogovorenog u briselskom dijalogu i koja se stara o vladavini prava na Kosovu i Metohiji, trebalo bi da odlučno reaguje na pokušaj oživljavanja takvih arhaičnih i prevaziđenih ideoloških i društvenih modela - poručuju iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju se podseća još jednom da, za razliku od Beograda, koji slobodu kretanja garantuje svim građanima i građankama sa teritorije AP Kosovo i Metohija, Priština jednostrano i bez ikakvog osnova to pravo uskraćuje velikom broju ljudi, jer ne priznaje lične karte izdate od strane izmeštenih policijskih uprava sa KiM, pasoše Srbije sa oznakom Koordinacione uprave za KiM Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kao ni srpske vozačke dozvole građana koji žive na Kosovu i Metohiji.

Takođe podseća se da je u proteklih nekoliko meseci bilo nekoliko ničim opravdanih i obrazloženih odluka da se visokim zvaničnicima Srbije onemogući poseta našoj južnoj pokrajini, na šta Beograd nije reagovao potezima koji bi bili u neskladu sa našim doslednim opredeljenjem za dijalog i civilizovano rešavanje nesuglasica.

#EU

#Kancelarija za Kosovo i Metohiju

#Kosovo

#Priština

'