AKTUELNO

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je kao veliki gest prijateljstva novu donaciju vakcina iz Srbije, uz poruku da se pravi prijatelji prepoznaju u teškim trenucima.

Vlade Severne Makedonije i Srbije postigle su sporazum o doniranju 40.000 vakcina Sputnik V, od kojih je prva količina od 20.000 doza komponente 1 stigla danas u Skoplje. Preostalih 20.000 doza komponente 2 stići će u narednom periodu. Prethodno, Srbija je donirala 8.100. Fajzer vakcina, koje su upotrebljene za imunizaciju zdravstvenih radnika.

Zaev je, prilikom dočeka nove donacije Srbije, rekao da te vakcine stižu u ključnom trenutku za Severnu Makedoniju, jer će osiguraće da ne dođe do prekida masovne vakcinacije koja počinje večeras.

"Ovo je čin ogromnog prijateljstva Srbije, koja je već pomogla Makedoniju sa 8. 100 vakcina Fajzer, kojom smo uspešno vakcinisali naše heroje - medicinske radnike", rekao je on.

Zaev je ukazao da od večeras počinje masovna vakcinacija u Severnoj Makedoniji AstraZeneka vakcinama, a donacija Srbije osiguraće da ne dođe do prekida tog procesa do dolaska novih količina vakcina preko Kovaks programa, i dogovora sa Rusijom, Kinom i proizvođačima.

"Preneo bih zahvalnost celog makedonskog naroda prijateljskom srpskom narodu na značajnoj pomoći. Zahvalio bih se predsedniku Vučiću, premijerki Brbanić i celom državnom rukovodstvu Srbije", istakao je on.

Apelovao je na građane Makedonije da se prijave za vakcinaciju, dodajući da su sve vakcine proverene, međunarodno testirane, i da, od brzine imunizacije zavisi koliko će trajati borba protiv nevidljivog neprijatelja - korona virusa.

On je preneo da je lično pre par dana zamolio predsednika Srbije Aleksandra Vučića za donaciju kako ne bi bio doveden u pitanje proces vakcinacije.

"Spski narod je podelio svoje količine sa makedonskim narodom i to ne možemo nikada zaboraviti", ponovio je Zaev svoju i zahvalnost građana severne Makedonije Srbiji.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče ukazao je i da se u proteklim danima u Srbiji vakcinisalo oko 10.000 Makedonaca.

On je preneo da je sa srpskim kolegom Zlatiborom Lončarem razgovarao o razmeni informacija o u Srbiji vakcinisanim Makedoncima, kako bi bili evidentirani u svojoj zemlji.

"To što je Srbija učinila, nijedna druga zemlja u svetu nije", naglasio je Filipče.

Severna Makedonija je 24.000 doza Astra Zeneke dobila preko Kovaksa.

#Aleksandar Vučić

#Zoran Zaev