AKTUELNO

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da Srbija ima važno mesto u procesu evropskih integracija, ali i da joj pripada važno mesto u budućnosti EU.

Joksimovia je sa konferencije u Evropskom parlamentu o Zapadnom Balkanu koju je organizovala Evropska narodna partija porueila da Srbija ima pozitivan imidž u EU i iznela oeekivanje da ae se takav trend nastaviti sa novom vladom u Beogradu.

"Srbija je pozitvno predstavljena i pozitivno ocenjena što je dobro. Iako ono što radimo radimo zbog nas samih, važno je i kako nas drugi vide", izjavila je juče Joksimović na kraju jednodnevne konferencije o Zapadnom Balkanu Evropskom parlamentu koju je šesti put za redom organizovala Evropska narodna partija (EPP).

Joksimović je tokom konferencije, na kojoj su ueestvovali poslanici Evropskog parlamenta, EU zvanienici i lideri iz regiona koji pripadaju porodici EPP, naglasila da se zemlje koje se nalaze na putu evrointegracija moraju tretirati na osnovu individualnog napretka i zalaganja, a ne da se o regionu govoru kao o "paket aranžmanu".

"Izvestilac za Srbiju (Dejvid) Mekalister je podvukao da je Srbija sidro stabilnosti u regionu. To je jasna politieka poruka na koji naein Srbija euva svoju stabilnost i produkuje stabilost u regionu i pored svih dešavanja u regionu i izjava koje su stizale", naglasila je Joksimovia iznoseai utiske sa konferencije u Briselu.

Foto: Tanjug

Ministarka Joksimovia je podvuka i važnost ekonoske stabilnosti koju Srbija uspešno održava kroz uređenje javih finansija. "Srbija ima važno mesto u procesu evropskih integracija kao kandidat i ja mislim i važno mesto u buduanosti u EU", ocenila je Joksimović.

Joksimović kaže da je tokom konferencije izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister preneo ideju nemaekog šefa diplomatije Zigmara Gabrijela o formiranju neke vrste "maršalovog fona" za Zapadni Balkan što bi podrazumevalo dodatna sredstva i dodatni impuls za realizaciju infrastrukturnih projekata u regionu predviđenih Berlinskim procesom.

"Ti projekti nisu vžni samo za zemlje regiona vea su dobri i za evropske transportne mreže i koristiće zemljama EU", ocenila je ministarka Joksmović.

Ona je dodala da se do sada nije puno realizovalo od projekata predviđenih Berlinskim procesom niti je za to bilo dovljno sredstava na raspolaganju.

"Berlinski proces ne sme niti može da bude zamena za proces evrointegracija, ali može da nam pomogne i da nas osnaži", izjavila je Joskimović.

Ona je najavila da ae i novi predsednik Srbije dati dodatni impuls razumevanju važnosti evropskog puta unutra društva u Srbiji i zakljueila da elanstvo u EU donosi ekonomski napredak, politieku stabilnost i bezbednost.

U Evropskoj narodnoj partiji, koja je organizovala ovaj skup, kažu da je Zapadni Balkan suoeen za politiekim, ekonomskim i socijalnim izazovima.

Ocenjuje se da je napredak u oblasti dobre vladavine u zemljama regiona kao i u oblasti vladavine prava "u nekim slueajevima bio manjkav" dok je negde došlo i do "nazadovanja".

Evropske narodne partije upozoravaju i na einjenicu da ekonomski napredak nije u svim zemljama regiona zadovoljavajuai. Ipak, istieu se i primeri dobrog razvoja situacije na Zapadnom Balkanu kao što su napredak u dijalogu Beograda i Prištine, otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, ulazak Crne Gore u NATO, napredak u reformi pravosuđa u Albaniji i formiranje nove vlade u Makedoniji.

Konferenciju je ispred grupe Evropskih narodnih partija organizovala potpredsednica EPP Marija Gabrijel, a među učsnicima bili su predsednik EPP Džozef Dol, evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister, predsedavajuai Odborm za saradnju sa Zapadnim Balkanom u Evropskom parlamentu Eduard Kukan i mnogobrojni evropski parlamentarci.

Na konferenciji su bili i crnogorski ministar evropskih poslova i glavni pregovarae Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, šef diplomatije BiH Igor Crnadak, kao i predstavnici Demokratske partije Albanije, Demokratske lige Kosova i predsednik makedonske VMRO-DPMNE Nikola Gruevski.

#EU

#Jadranka Joksimović

#Ocene

'