AKTUELNO

"Kriza u Crnoj Gori se zakomplikovala, a predstavnici bivšeg režima su joj se obradovali. Što se tiče Demokratskog fronta, mi smo jasno rekli da nećemo glasati za smenu ministra Leposavića", kaže Đukanović za Pink.

Milutin Đukanović ispred Demokratskog fronta izjavio je da je u Crnoj Gori na delu parlamentarna kriza koja je nastupila kada je deo parlamentarne većine odbio da podrži zakone o tužilaštvu. Tada je Demokratski front saopštio da neće glasati za vladine predloge dok se ne izvrše promene zakona.

- Sada se desio taj slučaj da je premijer Krivokapić predložio da se razreši ministar Leposavić zbog njegovih izjava povodom Srebrenice. Vidimo da su se predstavnici bivšeg režima ovome obradovali, ali što se tiče Demokratskog fronta, mi smo jasno rekli da nećemo glasati za smenu ministra Leposavića, pa neka premijer sa drugim parlamentarnim subjektima traži većinu – kaže Đukanović za “Novo jutro”.

Kriza se, kaže, zakomplikovala, ali se očekuje da se oglasi ministar Leposavić.

- Imali smo najava da će se oglasiti, ali ga za sada nema. Hoćemo da vidimo šta on misli o ovome i šta će se dešavati na relaciji između Krivokapića i Leposavića – kaže Đukanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da bivši režim iz dana u dan pokušava da produkuje afere, pa su i od Srebrenice napravili aferu na koju su, kaže, pojedinci iz vlade naseli.

- Sad imamo nove afere, proteste, a mi želimo da se poštuje Ustav Crne Gore! S druge strane, priprema se zakon o registru prebivalištu i o državljanstvu, prema kojem građani koji žive više od 10 godina u CG mogu dobiti državljanstvo Crne Gore. Ova dva zakona definišu birački spisak i pokušavamo da to ispravimo. Zato nam govore da hoćemo da Crnu Goru “posrbimo” – kaže Đukanović za Pink.

Politički analitičar Stevica Deđanski kaže da se u Srbiji može lako povući paralela sa onim što se dešava u Crnoj Gori.

- Mi smo isto imali 5. oktobra: dolazak na vlast Vojislava Koštunice sa pričom “ko sme da vas pogleda u oči”, sa pričom o odbrani nacionalnih interesa, do toga da neće biti dozvoljeno da zapadne zemlje razore državu. Efekat toga je bio gubljenje Jugoslavije, puštanje šiptarskih terorista, razbijanje privrede… Sada se dešava isto. Krivokapić je došao kao predstavnik koji je u tom momentu mogao da prođe u tom momentu, a na samom početku delovanja je pokazao ko je i šta je – kaže Deđanski.

Foto: TV Pink Printscreen

Srđan Graovac, istoričar Centra za društvenu stabilnost kaže da je Krivokapić pre svega talac neostatka političkog iskustva i kapaciteta da u istorijskom momentu vodi vladu Crne Gore.

Foto: TV Pink Printscreen

- Krivokapić je u startu pogrešio kada je odlučio da vladu formira bez jakih političkih ličnosti. Govorio je o vladi eksperata, koja na kraju ne da nije bila vlada eksperata, već je vlada njegovih poslušnika, kako je on to smatrao. Zato je došao u situaciju da nema podršku ni svojih koalicionih partnera, da ima snažan pritisak Mila Đukanovića, ali i amabasada da ispunjavaju njihova naređenja. Morate biti vest igrač ako želite da igrate na taj način – kaže Graovac.

#Milutin Đukanović

#Srđan Graovac

#Stevica Deđanski