AKTUELNO

U Njujorku je, u 94. godini, minulog vikenda, preminuo Remzi Klark, kopredsednik Međunarodnog komiteta "Slobodan Milošević". Bio je jedan od najbriljantnijih Amerikanaca savremenog doba, nekadašnji visoki funkcioner u ministarstvu pravde u Kenedijevoj i Džonsonovoj administraciji, ministar pravde, državni tužilac..., čovek koji je branio žrtve američke agresije širom sveta.

Toj plemenitoj borbi, kako ističe Vladimir Kršljanin, sekretar Međunarodnog komiteta "Slobodan Milošević", Remzi Klark je posvetio poslednjih pet decenija svog života:

- Mi Srbi smo imali čast da to u punoj meri osetimo i sa razlogom ćemo ga uvek pamtiti kao jednog od naših najvećih prijatelja.

Klark je u više navrata boravio u našoj zemlji, dižući glas protiv besomučne NATO agresije i stajući u odbranu, kako našeg naroda, tako i tadašnjeg rukovodstva. Posebno je isticao da haški sud treba da prestane s radom, a svi njegovi zatočenici, među kojima i Slobodan Milošević, treba da budu predati suđenjima u svojim državama.

U razgovoru za "Novosti", 2005. godine, istakao je da je protiv volje SAD, stotinu zemalja potpisalo Povelju za osnivanje Međunarodnog krivičnog suda u Rimu, koji bi sudio i Americi zbog ratnih zločina, koje su u svetu činile njene vojne snage:

- Svoje ovladavanje Ujedinjenim nacijama, SAD su iskoristile za demonizaciju mnogih nacija, nadasve Srba. Ali, kontrola SAD nad UN definitivno mora da prođe! Prvi korak za to je pomenuti budući, legalni Sud u Rimu, koji će biti osnovan umesto ilegalnog haškog, čijim osnivanjem je grubo prekršena Povelja UN, što je inicirala državni sekretar SAD Medlin Olbrajt. Haški sud podrazumeva, da niko u svetu nije pošteđen od sile SAD - rekao je, između ostalog, tada Klark.

Sa osvedočenim prijateljem našeg naroda razgovor smo vodili u Kući norveško-srpskog prijateljstva u Gornjem Milanovcu. Sve vreme na glavi je držao srpsku šajkaču. na pitanje zašto se SAD protive osnivanju rimskog tribunala, kao zamene za haški imao je jasan odgovor:

- Zato što će rimski imati jurisdikciju i nad SAD, što će morati da podiže optužnice i protiv SAD i njihovih funkcionera, zbog bezrazložnih ratova protiv bivše Savezne Republike Jugoslavije, Avganistana, Iraka... I zločina.

AMERIČKA AGRESORSKA POLITIKA

Klark je u razgovoru, za "Novosti", svedočio da u SAD nikad nije imao problem zato što bespoštedno optužuje američke vlasti da vode agresorsku politiku prema mnogim državama i narodima:

- Dok sam živ, niko me ne može zaustaviti na ovom mom putu - rekao nam je ponosno Klark.

#Remzi Klark

#Srbija