AKTUELNO

Ako pogledamo kompletnu dejtonsku BiH, ona je napravljena tako da nikada nije ni mogla da funkcioniše, rekla je za TV PINK politikolog dr Jelena Vukoičić.

Dr Vukoičić je komentarišući najnovija dešavanja na političkom planu u BiH, rekla da kompletna politička elita u Sarajevu već godinama vodi politiku koja ide ka raspadu, dodaje da su oni ti koji svojim političkim odlukama prizivaju raspad, protiv koga se zatim bune.

„Ako pogledamo kompletnu dejtonsku BiH, ona je napravljena tako da nikada nije ni mogla da funkcioniše. Tamo imamo jedan glomazan aparat, gde je sve vrlo haotično. Takođe i prisutnu međunarodnu administraciju“, rekla je Vukoičić.

Kako kaže, osnovni problem tamo nije Republika Srpska, koja, dodaje, ima jednu vladu, predsednika i funkcioniše kao jedinstvena država, već, kako kaže, Federacija.

„Oni imaju 10 kantona, potpuno suprostavljene politike, i to bi zaista trebalo promeniti i pojednostaviti. Suštinski od kraja rata imamo Bošnjačku stranu, koja je Dejton videla kao neko prelazno rešenje i želi da se to promeni“, rekla je Vukoičić, i dodala da oni ne razmišljaju o Hrvatima i Srbima koji tamo žive i imaju ista prava.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako ističe, Bošnjaci bi trebali da shvate da ni amerikanci ni EU neće ulaziti u nove sukobe na Balkanu da bi njima pravili neku novu državu.

„Bilo bi najpametnije da se urazume i sednu i dogovore se kako država može da funkcioniše“, rekla je Vukoičić.

Urednik ekonomske rubrike u Večernjim novostima Dušan Stojaković rekao je da je došlo do zamora materijala zbog stalnog inata u političkim odnosima u Bosni i Hercegovini, kao i da se sada vidi da Sarajevo i Banjaluka sve teže mogu da razgovaraju.

#Dušan Stojaković

#Jelena Vukoičić