AKTUELNO

Izjava Donike Gervale da je kosovsko kulturno nasleđe staro 3.000 godina je potpuno deplasirana i sa one strane zdravog razuma, izjavio je za Kosovo onlajn istoričar Dejan Ristić.

Po oceni Ristića u toj izjavi ne postoji niti jedna istorijska činjenica, a istovremeno je, dodaje on, i klasičan primer pseudonauke, politikanstva i pseudoistorije.

"To što je takozvana gospođa ministarka izjavila tokom sednice SB UN se ne može potkrepiti pisanim i drugim materijalnim istorijskim izvorima. Bilo bi lepo ukoliko bi ona svima nama prezentovala makar jedan, jedini i najmanji istorijski izvor ili materijalni dokaz jedne takve besmislene tvrdnje", istakao je Ristić.

Prema njegovim rečima, tvrdnja koju je iznela pokazuje stepen nestrpljenja i stepen usplahirenosti "privremenih vlasti u Prištini".

"Kada jedna secesionistička vlast počne da zasniva svoje stavove na pseudonauci, pseudoistoriji i pseudoarheologiji, to znači da je đavo odneo šalu i da je ozbiljna pmetnja u njihovim redovima. Istorijska nauka, i svetska i srpska, je jasna na stanovištu da se ne može govoriti o authtonosti albanskog naroda na prostoru Balkanskog poluostrva, i to je prosto naučna činjenica. Povezivati savremene Albance sa drevnim Grcima je zaista apsolutno besmisleno i apsolutno neutemeljeno", napomenuo je Ristić.

Dodao je i da je zbog toga izjava Gervale nanela nepopravljivu štetu vlastima u Prištini.

"Pokazali su visok stepen amaterizma, bazično nepoznavanje istorijskih činjenica i svesnu spremnost da se zloupotrebi prošlost i da se ona brutalno falsifikuje i da se njome otvoreno manipuliše", rekao je Ristić.

Podsetio je da je srpska istorijska nauka odavno dala svoj odgovor koji potpuno korespondira sa stavovima svetske kritičke istoriografije.

"Tu nikakvih dilema nema niti ih može biti. Neće neki takozvani ministri spoljnih poslova takozvanih država, uticati na to šta su naučna saznanja u naučnoj istoriografiji. Gospođa takozvana ministarka spoljnih poslova bi trebalo da se vrati u osnovnu školu, da prelista svoje udžbenike i da se malo podseti osnovnih znanja iz prošlosti o sopstvenom narodu i drugih balkanskih naroda", poručio je istoričar.

Kako je Ristić zaključio, Gervala bi trebalo da se suzdrži od "blamantnih i sramotnih izjava, kojima potpuno degradira i sebe, ali i secesionističke vlasti koje tobože predstavlja".

#Dejan Ristić

#Kosovo