AKTUELNO

Kada je reč o situaciji u regionu diplomata Zoran Milivojević kaže da postoji niz otvorenih pitanja na ovu temu. Za Srbiju je najvažnije, dodaje, pitanje statusa Kosova i Metohije koje nije zaključeno.

Milivojević kaže i da postoji mogućnost da, ukoliko bi se otvorilo pitanje promene državnih granica, da se taj proces ne bi završio na miran način. On je napomenuo i da ta tema ne bi puno doprinela narodima regiona.

Foto: TV Pink Printscreen

Prvo treba reći da u regionu postoji niz otvorenih pitanja i da pitanje granica, pre svega kada je reč o Srbiji i statusa Kosova i Metohije, nije zaključeno. Ako bi se otovrilo pitanje granica BiH, to se ne bi završilo. Postoji opasnost da bi se mnoge granice otvorile i to ne bi moglo da se završi na miran način. Ne radi se samo o granicama BiH, tu je i Albanija, kao i granice svih zemalja. Ne samo o zemljama bivše Jugoslavije. Tu je i Grčka, onda bi i Bugari i Mađari otvorili svoje pitanje granica... Tako da je to tema koja sigurno ne bi doprinela mnogo - priča Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, podseća da će 10. maja biti održan sastanak ministara spoljnih poslova na kom će se raspravljati i o Balkanu. Grubješić dodaje i kako smatra da ćemo tada dobiti jasniju sliku u situaciji i planovima na zapadnom Balkanu.

Ministri spoljnih poslova će 10. maja raspravljati o Balkanu. To je dugoočekivana depada, najavljivali su je nekoliko puta. Tu ćemo možda dobiti, da se nadamo, neku jasniju sliku šta oni nameravaju sa zapadnim Balkanom, kako će ići dinamima procesa proširenja, biće sigurno reči i o borbi protiv kovida, vakcinaciji i svemu što je aktivno - izjavila je Grubješić.

Foto: TV Pink Printscreen

Miroslav Stojanović, bivši dopisnik dnevnog lista "Politika" iz Nemačke, napominje da je promena granica težak proces, pre svega kako smatra zbog izmešanih nacija koje žive na ovim prostorima.

Foto: TV Pink Printscreen

Različite su ideje kako tu priču u BiH završiti. Od jedne potpune centralizacije koja očigledno nije u interesu ni Srbima, ni Hrvatima. Ideja očigledno postoji da se nešto učini. Može se učiniti i mnogo toga ako se vrati u izvorni Dejton, koji je očerupan na štetu Republike Srpke. Te teme su krupne da se u dogledno vreme ne mogu tako brzo rešiti. O famoznim pričama velikih država na Balkanu, jesu opasna igra. Teško je na prostoru gde su izmešane nacije, praviti tako velike grupe - smatra Stojanović.