AKTUELNO

O tome kako sprečiti pokušaje uništavanja ili krađe srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u emisiji "Odmotavanje" govorili su istoričar Dejan Ristić i književnik i novinar Živojin Rakočević.

Kosovska predstavnica u Savetu bezbednosti UN pre nekoliko dana je izjavila da je kosovsko kulturno nasleđe staro 3.000 godina, što je među istoričarima izazvalo podsmeh, jer za tako nešto nema bilo kakvih istorijskih dokaza.

Ristić je rekao da privremene vlasti u Prištini već neko vreme nasrću fizički na srpsko kulturno i identitentsko nasleđe na Kosovu i Metohiji.

Foto: printscreen/Tv Vesti

„Sa druge strane, sve do 2004. godine, svedočili smo brutalne napade na groblja i spomenike. Bili smo svedoci paljenja crkava i manastira, i činjena svega da se poništi trag postojanja jednog naroda, pri tom identiteta jednog naroda“, rekao je Ristić.

Kako kaže, nakon tih scena paljenja bogomolja, desilo se nešto neočekivano za njih, a to je, kako kaže, to što su svi bili zgroženi.

„Zatim su promenili taktiku, oni sada neće da ih ruše, ali hoće da oni više ne budu srpski. Ne smeta im više ni to što su pravoslavni, već što su srpski. Pitanje kulturnog nasleđa je pitanje i ideniteta i to je istorijsko pitanje za našu državu“, rekao je Ristić.

Foto: printscreen/Tv Vesti

Rakočević je rekao da je ovo jedna apsolutna besmislica, takođe i za ogroman broj Albanaca.

„Posle Pogroma je došlo do promene plana oduzimanja crkava, manastira i srpskog kulturnog nasleđa. Da li možete da zamislite život nekog važnog manastira, koji svakodnevno imaju probleme na različitim nivoima“, rekao je Rakočević.

Kako kaže, nakon 17. marta Albanci su shvatili da ne mogu uništiti srpsko kulturno nasleđe, pa su rešili da ga administrativno otuđe.

#Dejan Ristić

#Živojin Rakočević.