AKTUELNO

Mandić je izjavio da je od premijera stigao pozitivan signal, a nakon inicijative koja je pokrenuta na sastanku Demokratskog fronta sa Krivokapićem. Kako kaže, očekuje da se narednih dana pronađe zajednički jezik na relaciji premijer-ministar, a da se kriza vlade zatvori unutar same kuće.

Ministar pravde Vladimir Leposavić izjavio je da neće podneti ostavku i da će ostati na funkciji dok bude imao poverenje Skupštine, a Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta, kaže da je ovo potpuno logična reakcija.

- Nije mu (Leposaviću) bilo teško da donese ovu odluku kada je dobio vrlo preciznu i jasnu informaciju da Demokratski front, odnosno koalicija Za budućnost Crne Gore koja čini gotovo 2/3 parlamentarne većine, neće podržati razrešenje ministra Leposavića. On je konstatovao činjenicu da ima podršku najvećeg dela parlamentarne većine, a te stavove deli i srpski narod u Crnoj Gori, kao i građani crnogorske nacionalnosti koji nisu antisrbi – kaže Mandić za “Novo jutro”.

Dodaje da je premijer Zdravko Krivokapić trebalo prvo da se konsultuje sa parlamentarnom većinom koja mu je dala mandat i izabrala vladu.

- Trebalo je da nam da činjenice u vezi sa smenom Leposavića, pa da se u tom kontekstu razgovara, a ne da se ide u javnost, da se vlada kompromituje, i kroz pitanje poverenja Leposaviću otvara se pitanje poverenja premijeru, jer ako ne možete da smenite ministra u parlamentarnoj većini koja vam je izabrala vladu, onda bi morali da tražite podršku od opozicije. Ako se sa opozicijom smeni ministar, onda se dolazi u vrlo problematično stanje – kaže Mandić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da se “stvar maksimalno iskomplikovala i da, umesto da su se kadrovi Mila Đukanovića čistili po dubini, otvorena je kriza vlade i u njoj je pitanje samo čije će poverenje da bude na kraju preispitivano – da li premijera Krivokapića ili ministra Leposavića”.

Mandić kaže da je od premijera stigao pozitivan signal, a nakon inicijative koja je pokrenuta na sastanku DF sa Krivokapićem.

- Narednih dana mislim da možemo očekivati da se pronađe zajednički jezik na relaciji premijer-ministar, a da se kriza vlade zatvori unutar same kuće, i da nastavimo da radimo i ispunjavamo obećanja data građanima pre 10. Avgusta – kaže Mandić za Pink.

Prof. dr Aleksandar Raković, istoričar, kaže da URA, kao koalicioni partner, insistira na tome da Leposavić bude smenjen ili da podnese ostavku.

- Nisu se ti oblaci razišli i još uvek sun ad vladom Crne Gore. Krivokapić je napravio kardinalnu grešku sa svojim amateriznom i diletantizmom i o politici ne zna ništa. Politikom ne ume da se bavi i čini mi se da će ova kriza trajati – kaže Raković za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Svojim stavom prema izjavi ministra Leposavića, Krivokapićje još jednom pokazao da je neznalica i najveća greška u istoriji srpskognaroda, kaže Raković. 

Ceo razgovor na ovu temu pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Raković

#Andrija Mandić

#Novo jutro