AKTUELNO

Ministar finansija i član Predsedništva SNS Siniša Mali zapitao je danas Dušana Nikezića iz Stranke slobode i pravde da li ga je sramota da pominje navodno skupo zaduživanje države pošto su, kako je naveo, "Nikezić i lopovska družina kojoj pripada, šampioni u preskupom zaduživanju Srbije".

Kako je naveo Mali u saopštenju, Đilasov "stručnjak" Dušan Nikezić ponovo "u maniru svog šefa i stranačkih kolega, lažima pokušava da obmane javnost".

Nikezić je ranije danas u pisanoj izjavi zapitao vladu: "Ako je tačno da Srbija ima preko dve milijarde evra na računu, zašto ste samo u januaru i februaru zadužili zemlju za još 330 miliona evra".

Mali u odgovoru ističe:

"Ta bivša vlast koja danas komentariše naše zaduživanje, zadužila je dve milijarde dolara po stopi od 7,5 procenata, a da nismo dve godine prevremeno otplaćivali taj dug, sada bi morali da otplatimo dve milijarde dolara u jednom danu i da obezbedimo taj novac".

Kaže da se "stvarnost bivše vlasti ni ovog puta ne podudara sa realnošću.

"Tim 'miražom' ponovo dokazujete da ste gladni vlasti, odnosno ponovne krađe novca građana Srbije, koji su tek poslednjih par godina, pa čak i tokom pandemije virusa korona, povratili poverenje u politiku i u ekonomiju zemlje", poručio je Mali Nikeziću.

Mali je istakao da se zaduživanjem na javnom tržištu obezbeđuju finansijska sredstva i likvidnost budžeta za potrebe otplate deficita, uključujući novi paket ekonomskih mera, otplata dospelih obaveza po kreditima i podrška kapitalnim investicijama, u slučaju da može da se obezbedi njihovo bolje i brže finansiranje.

"U situaciji globalne krize i nepredvidivih uslova na tržištu kada se odnosi valuta i kamatnih stopa menjaju iz dana u dan, neophodno je da vodimo adekvatnu brigu o našim finansijama i blagovremeno obezbedimo sredstva, te iskoristimo povoljne uslove na tržištu da se finansiramo dok su stope niske, pre rasta i poskupljenja novca koji predstoji. To radimo, ne samo za zaduživanje u cilju servisiranja obaveza, već i zaštite od valutnih rizika našeg portfolija, što dokazuju i svop transakcije od decembra prošle godine kada smo hedžovali deo portfolija i obezbedili uštede na troškovima finansiranja i zaštitili deo javnog duga od uticaja kretanja kursa dolara i kineskog juana".

Takođe, dodaje da u ovoj godini dospeva i oko 300 milijardi dinara duga, što treba finansirati, a za šta se upravo obezbeđuju sredstva iz zaduženja koje Nikezić navodi.

"Mi ne smemo dozvoliti da nas tržište iznenadi i da obezbeđujemo sredstva u poslednjem trenutku. Mi nismo kao oni i mi vodimo računa o svim pojedinostima. Samo u septembru dospeva 700 miliona dolara duga po osnovu obveznica koje su emitovane 2011. godine po najvišoj stopi po kojoj se Srbija zadužila na ino tržištu i koje smo od 2019. godine dva puta prevremeno otplaćivali, da bismo se rešili ovako skupog duga i smanjili pritisak obezbeđivanja sredstava za otplatu istog u jednoj od težih godina za nas, kada treba da podržimo našu ekonomiju više nego ikada", ističe Mali.

Kaže da su u to vreme javnim finansijama "gospodarili Nikezić i njegovi pajtosi, sada organizovani u kompaniji koja se zove Stranka slobode i pravde".

Takođe, navodi da građani pamte i ne zaboravljaju koliko su se nedomaćinski i bahato ponašali i Nikezić i njegovi pajtosi, kojima je cilj bio samo da zgrnu što veće pare.

Podvukao je da Nikezić i njegova štetočinska družina ne razumeju šta znači upravljanje javnim dugom, ponovo pokazujući da osim usavršene matematike za sopstveni džep, nemaju smisla za javne finansije.

"Takođe, da podsetim dotičnog - u vreme krize visoka likvidnost keša na računu je zlatno pravilo. To nam je omogućilo da prošle godine reagujemo na vreme sa merama podrške privredi i građanima, da očuvamo našu ekonomiju, da pre svih da obezbedimo opremu i medicinska sredstva i tako ostvarimo jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je u pitanju rast BDP-a", rekao je on.

Dodao je da su zahvaljujući takvima bile neophodne teške reforme, bez kojih država danas ne bi bila u stanju da pomaže privredu i građane.

"Mi radimo i gradimo Srbiju, ulažemo u zdravstvo, u bolje sutra za naše građane, za otvaranje što više radnih mesta. Samo do kraja godine imaćemo radove na čak osam auto-puteva u Srbiji, a istovremeno pomažemo i privredi i građanima trećim ekonomskim paketom mera. Kada se to u istoriji desilo? Za vreme Đilasa i njegove kamarile sigurno ne, jer tada je sistem bio jednostavan - ugovori, počni posao, ugradi se i naplati proviziju, prebaci pare na ofšor račune. Da ne pominjem koliki nam je u njihovo vreme bio javni dug".

Mali dodaje da je zemlje 2012 i 2013. godine bila na ivici bankrota, jer se ta družina zaduživala da bi u vreme izborne kampanje povećavala plate i penzije.

On je objasnio da je Srbija posvećena projektu "Srbija 2025", kao i da zahvaljujući odgovornoj i domaćinskoj ekonomskoj politici, naša zemlja sada drži javni dug stabilnim i pod kontrolom.

"Rebalansom budžeta koji je pred poslanicima planirano je izdvajanje od 7,2 odsto BDP-a za kapitalne investicije, što je na nivou opšte države oko 430 milijardi dinara. Prošle i ove godine za pomoć privredi i građanima, ukupno izdvajanje je oko osam milijardi evra, odnosno 17,2 odsto BDP-a. Uprkos pandemiji, održavamo privredu, podstičemo javnu potrošnju, privlačimo strane direktne investicije i radimo na poboljšanju životnog standarda građana", naveo je Mali.

Ističe da država u budžetu planira maksimalne iznose zaduživanja i potencijalne projekte za koje možemo da započnemo finansiranja, a sve u zadatim granicama da javni dug ne pređe 60 procenata.

I kada već Nikezić navodi koliko se Srbija zadužuje, neka onda objasni i koliko smo planirali da otplatimo obaveza u ovoj godini, poručio je Mali.

"Uporno ne razume da mi vraćamo dugove i da iznos od 50 milijardi zaduženja Srbije, koji bi želeo da vidi, nije moguć", naveo je Mali.

Naveo je i da se neće odustati, niti dozvoliti da nemamo dovoljno sredstava za sve potrebe i podršku koja je obećana, da se neće dozvoliti da nemamo dovoljno novca za servisiranje dugova na vreme, jer sa tim Srbija nema problema, za razliku od zemalja u okruženju sa kojima nas Nikezić upoređuje.

"Mi nemamo potrebe da molimo za pomoć jer smo dovoljno atraktivni i danas prepoznatljivi na tržištu čemu doprinosi i nedavno povećan rejting agencije Moody's", rekao je Mali.

On je zaklčučio da građani ne treba da budu zabrinuti, jer se ove godine očekuje snažniji oporavak ekonomske aktivnosti, kao i privredni rast od šest odsto, ali i napomenuo da su ciljevi fiskalne politike usmereni na održanje fiskalne stabilnosti i smanjenje učešća javnog duga u BDP-u.

#Dragan Đilas

#Dušan Nikezić

#Siniša Mali