AKTUELNO

Odluka Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu da za 8. jun zakaže izricanje pravosnažne presude generalu Ratku Mladiću predstavlja iznenađenje i čudno je zašto su požurili, rekao je Darko Mladić.

Mladić je rekao da je ova odluka iznenađenje s obzirom na to da je novi haški sudija pre par meseci zamenio prethodnog sudiju koji je umro, te ocenio da je ovo kratak rok da se novi sudija upozna o predmetu.

Foto: Tanjug AP/Peter Dejong

Čudno deluje taj rok. Naša je procena da je to prekratko da se upozna o predmetu i da je, iz nekog razloga, predsedavajući Mehanizma požurio sa odlukom - rekao je on.

Navodeći da ne može da ulazi u to kako je predsedavajući Mehanizma odlučivao, Darko Mladić je ocenio da je ova odluka, stvarno neobična i neobično je da se donese ovako brzo.

Ne znamo na koji način se novi sudija tako brzo uputio u predmet, kako se to tako brzo zakazalo, da li će uopšte neko moći da prisustvuje? Ukoliko niko ne bude mogao da prisustvuje od advokata, kako će biti - rekao je Darko Mladić.

On je podsetio da su u drugim haškim predmetima bile godine razlike između prvostepene i pravosnažne presude.

Foto: TV Pink Printscreen

Ali, ovo je sad činjenica. Mi sada imamo do 25. maja da se izjasnimo po tom pitanju. A advokatski tim tek treba da izanalizira i vidimo šta je moguće. Da li je uopšte moguće i da dođu i prisustvuju advokati? Za generala isto nismo sigurni, kako će i šta biti - naveo je on.

Prema njegovim rečima, advokatski tim će sve to da analizira i tek da formira svoj stav. Na pitanje da li je moguće da Mehanizam izrekne presudu bez prisustva i generala i njegovih advokata, Darko Mladić je rekao da bi to bilo protiv pravila, ali da je kod ovog suda sve moguće.

Oni su sami kršili svoja pravila više puta. Ne podleže to pravilniku, nego proizvoljnim ocenama - rekao je Darko Mladić.

Foto: Printscreen

On je ocenio da je i čudno da sud u Hagu uvek tempira svoje odluke na neke neradne dane, pravoslavnim praznicima ili nedeljom.

Što se tiče zdravstvenog stanja generala Ratka Mladića, njegov sin kaže da porodica i odbrana realno ne znaju kako je, i da od kada je korona krenula, opet nemaju konkretne izveštaje, nego samo neke paušalne izveštaje koji nisu medicinski, nego više opisni.

Foto: TV Pink Printscreen

Tako da vidimo da je nekoliko meseci bio baš loše, pa je sad nešto malo bolje. Ali, to je samo utisak iz razgovora sa njim. Niti ko može da ga vidi, ili da ga poseti, niti imamo pristup medicinskoj dokumentaciji mesecima, tako da realno ne možemo da znamo kako je - kaže Darko Mladić.

On je naveo da s jedne strane, odbrana ima ozbiljne brige za generalovo zdravstveno stanje, a s druge ima proceduralne probleme.