AKTUELNO

Dan sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac u Spomen-području Donja Gradina u Hrvatskoj povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

- Ovde smo da ukažemo poštovanje onima koji su stradali, i da se ne ponovi nikad više - rekao je predsednik Srbije.

Tako masovan zločin, tako zdušno ubijanje do kolevke i u kolevci, nešto je što danas deluje kao strašna priča pred spavanje, kao mašta, nešto nemoguće, a desilo se ovde u Jasenovcu - dodao je predsednik, rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kako je dodao, takva dehumanizacija nije zabeležena nigde, pa ni u nacističkoj nemačkoj.

Ovde Srbi ni mrtvi nisu mogli da budu Srbi. danas ne postoji izraz koji može da pokaže razmere tog zločina - nastavljao je predsednik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Zato danas, svi mi imamo obavezu da govorimo, ovakav zločin može da se dogodi drugom, i moramo d aga sprečimo, podsećajući i sećajući se ovoga. Svet u kojem bilo čije ime ne može da bude pomenuto, od kolevke do groba, svet klanja ne sme više nikada da bude mogu, i mi danas sprečavamo takav svet - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Duboko smo svesni, dok stojimo ovde da je razum jedino što nam je ovde ostalo, u odnosu na ovakvu nesreću - rekao je Vučić.

Srbija danas počiva na tom razumu, i zna da jedinu veličinu može da pronađe u našem, a ne u tuđem dvorištu, a za to nam trebaju mirni odnosi sa komšijama - nastavio je predsednik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednika Srbije je oko 11 sati stigao na grobno polje "Topole" u okviru Spomen-područja Donja Gradina, gde je prisustvovao parastosu žrtvama i položio venac.

Svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici počelo je obilježavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina. Pre liturgije je intonirana himna Srbije "Bože pravde".

Prema njegovim rečima, mi danas imamo tri stvari koje moramo da zapamtimo, pod jedan, mir, mir, mir je najvažniji.

-Pod dva, Srpski narod mora da bude deo međunarodne zajednice, ne smemo da budemo odstranjeni od sveta, a pod tri, nema sumnje, da je međunarodno javno pravo sahranjeno, da nema pravde, da licemerje vlada i kažemo im to u lice - dodao je Vučić.

Mi u granice ne diramo, samo nemojte da na govorite o pravdi i moralu. Bez obzira na licemerje koje nam nikogovići serviraju, moramo da se vratimo na prve dve tačke koje sam spomenuo - podvukao je predsednik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Ne smemo da pristanemo na ćutanje, koje donosi nove logore i nove kosti, zato poručujem, novi Jasenovci, nove Oluje, neće se dogoditi našem narodu, to poručuje mala, ali snažnija i dostojanstvena Srbija - dodao je predsednik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Nacija smo, koja je najviše stradala na ovim prostorima, a to nikada niko neće priznati. Džabe brojevi i činjenice, ali mi moramo da se razlikujemo, u tome je naša snaga. kao što očekujemo od drugih, tako i mi više nikada nećemo ponoviti neke zločine nad bilo kim - podvukao je predsednik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Uz mnogo mrtvih, i vama posebna počast, preživeli logoraši, što ste kroz hrabrost i patnju preživeli strahote. Uz sve to smo uspeli d aopstanemo kao narod. Ovde u Dubici je prvi vojnik otišao u vojsku, sve što je bilo muško, starije od 15 godina je pobijeno, a tek nakon raka je prvi vojnik otišao u vojsku. Ipak, preživeli smo zbog vas, i za vas - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Živeće srpski narod uprkos svemu i onima koji to nisu želeli - završio je predsednik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić se prethodno sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom RS Željkom Cvijanović i predsednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem i načelnicima opština Kostajnica, Kozarska Dubica, Nevesinje i Drvar.

#Aleksandar Vučić