AKTUELNO

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da domaćini Srbije udruženi u stočarske zadruge mogu da postanu značajni robni proizvođači.

- Nadam se da ovaj naučni skup predstavlja prekretnicu i da stočarstvo posle višedecenijskog sunovrata konačno postaje imperativ razvoja poljoprivrede. Domaćini Srbije udruženi u stočarske zadruge mogu da postanu značajni robni proizvođači. Ne smemo dozvoliti da se ponovi 2013. godina, kada je vrednost od izvoza meda iz Srbije bila veća od vrednosti izvoza mesa. Nema održivog sela bez produktivne poljoprivrede, što podrazumeva razvijeno stočarstvo, a mapa Srbije sama govori da imamo izuzetno dobre uslove za njegov razvoj - rekao je Krkobabić na otvaranju naučno-stručnog skupa „Značaj stočarstva u proizvodnji hrane i održivom razvoju sela“ koji se održava danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u organizaciji Akademijskog odbora za selo.

Krkobabić je naglasio da je ovo skup naučnog karaktera, ali da je izuzetno važno što će odatle otići praktični saveti onima kojima su namenjeni, a to su upravo poljoprivredni proizvođači i dodao da Ministarstvo za brigu o selu u saradnji sa Akademijskim odborom SANU priprema niz praktičnih edukacija kako bi domaćini imali veće prinose i prihode i tako kvalitetniji život na selu.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Vladimir Kostić istakao je da je saradnja Ministarstva za brigu o selu sa Akademijskim odborom za selo SANU pravi primer uspešne sinergije i višegodišnje plodonosne saradnje nauke i državnih institucija, što treba da bude obrazac za rešavanje svih važnih pitanja u društvu.

Na skupu su učestvovali, osim predsednika Akademijskog odbora za selo akademika Dragana Škorića, članovi Srpske akademije nauka i umetnosti i resornih Instituta, profesori poljoprivrednih fakulteta i drugi eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Odbora za selo SANU Dragan Škorić naglasio je kako je nužno napraviti reorganizaciju stočarstva, razmotriti da li je potrebno ostati na domaćoj genetici u stočarstvu ili uvoziti druge rase stoke, ali da je svakako neophodno dalje raditi na ukrupnjavanju poljoprivrednih poseda i formiranju zadruga.

Na današnjem skupu u SANU razmatrani su aktuelni problemi stočarske proizvodnje i plasmana, kao i mogući načini za njihovo prevazilaženje iz ugla zadovoljenja domaćih potreba ali i potencijalnih novih tržišta za izvoz.

#Milan Krkobabić

#Skup u SANU