AKTUELNO

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić kaznu doživotnog zatvora, na koju ga je zbog navodnog genocida u Srebrenici i ratnih zločina tokom rata u BiH pravosnažno osudio Mehanizam za krivične sudove u Hagu, izdržavaće u Velikoj Britaniji.

Ovo je u sredu odlučio Mehanizam za međunarodne krivične sudove, a Karadžićeva odbrana se odmah žalila.

Advokat prvog lidera RS Piter Robinson potvrdio je "Novostima" da je odbrana dobila odluku o premeštanju njihovog klijenta i da je na nju uložen prigovor. Na naše pitanje kakav je njegov stav o takvoj odluci suda i da li se Velika Britanija može smatrati bezbednom za srpske osuđenike, s obzirom na to da su neki od njih koji su ranije tamo služili kazni bili napadani, Robinson nam je rekao:

- Smatramo da je ovo veoma opasan razvoj situacije za Karadžića.

Inače, odbrana ne zna ni u koji konkretan zatvor će Karadžić biti prebačen. Prema rečima Robinsona, oni su tu informaciju tražili, ali je Mehanizam odbio da im je saopšti. U prigovoru koji su u sredu poslali predsedniku Mehanizma Karmelu Ađijusu iznete su sumnje da Karadžić neće biti bezbedan u Velikoj Britaniji, uz podsećanje na iskustva Radislava Krstića i nekadašnjeg predsednika Liberije Čarlsa Tejlora:

- Predsednik Karadžić razume da ne može da bira mesto u kojem će služiti kaznu, ipak, bilo bi neodgovorno da ga Mehanizam pošalje u državu u kojoj bi bio u opasnosti ili bi morao da izdržava kaznu u samici, kada su na raspolaganju druge države u kojima ovi problemi ne postoje. Bude li Karadžić ubijen u zatvoru u Velikoj Britaniji, Mehanizam će od njega stvoriti mučenika, što će zauvek potkopati rad ovog suda.

Dodaje se i da Karadžić smatra da bi u britanskom zatvoru bio "ratni zarobljenik" jer je Velika Britanija u ratu bila na strani bosanskih muslimana, kao i da će biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista.

U odluci Suda kojom se određuje da Karadžić izdržava kaznu u Velikoj Britaniji kaže se da je ova zemlja obavestila Mehanizam da je spremna za to i podseća se da postoji sporazum između UN i britanske vlade o izdržavanju kazni osuđenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, iz 2004. godine.

Da će prvi predsednik Srpske izdržavati kaznu u Velikoj Britaniji javnosti je u sredu po podne obelodanio britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab na svom tviter-profilu. On je naveo da se Velika Britanija saglasila da se Karadžić prebaci u jedan od njenih zatvora i da ta država treba da se ponosi svime što je učinila da obezbedi njegovo hapšenje, pa do toga da baš u toj zemlji izdržava kaznu. Naglasio je i da je Britanija u slučaju "Karadžić" 30 godina i podržava traženje pravde. Interesantno je da je Rab posle 50 minuta ponovo tvitovao i napisao da svima želi srećan Bajram i da se ove nedelje pridružio virtuelnom iftaru, kako bi se bezbedno proslavio taj islamski praznik.

Kaznu u Velikoj Britaniji u zatvoru Vejkfild u Zapadnom Jorkširu već je izdržavao srpski general Krstić, kojeg je Haški tribunal osudio na 35 godina zatvora zbog ratnih zločina. On je tamo stalno primao pretnje od muslimanskih osuđenika. Više puta su pokušali da ga napadnu, a početkom 2010. godine trojica muslimana, Indrit Krasnići, Iljas Halid i Kuam Ogumbiji, uspela su da mu priđu i napadnu ga. Šipkom su ga udarali po telu, a žiletom isekli po licu i prerezali vrat. Jedan od njih je pokušao da ga zakolje, ali je general uspeo da ga odgurne i odbrani se dok nisu intervenisali stražari. Krstić je posle napada tužio britansku vladu, jer zamalo nije ubijen i dobio je odštetu od 68.000 evra.

SAMICA KAO TEJLOROVA ZAŠTITA

Nekadašnji predsednik Liberije Čarls Tejlor, koga Karadžićeva odbrana pominje u žalbi na odluku Suda, u zatvoru u Velikoj Britaniji držan je u samici u bolničkom krilu i nije imao kontakt sa drugim zatvorenicima, što je bila "zaštita" od pretnji koje su mu bile upućivane.

#Radovan Karadžić

#Zatvor

#premeštanje