AKTUELNO

Ministar za Evropske integracije Jadranka Joksimović najavila je sinoć da će u narednom periodu biti spremna još dva klastera, odnosno celina poglavlja pregovora sa EU.

Ministarka je, gostujući u emisiji “Odmotavanje” na televiziji Vesti, primetila da je Srbija jedina zemlja koja je potpuno restrukturirala svoje pregovaračke strukture prema novoj metodologiji za pristupanje Evropskoj uniji, koja podrazumeva da su svih 35 pregovaračkih poglavlja grupisana u šest klastera, koji se otvaraju ođednom.

Ona je istakla da se zahtevalo dodatno političko vođenje, posebno u oblasti vladavine prava, gde su se u proces aktivno uključili i predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Foto: TV Vesti

- Mi smo aktivno pristupili tome i sve definisali onako kako nova metodologija nalaže i mislim da ćemo biti spremni za klaster tri i četiri u narednom periodu - rekla je Joksimović.

Ona je najavila da bi pred kraj portugalskog predsedavanja EU, odnosno do kraja juna, trebalo da se održi Visoka politčka međuvladina konferencija. Ministarka je pojasnila da se po staroj metodologiji ta konferencija sazivala samo ako se otvara poglavlje, a da je po novoj njen cilj strateško vođenje dijaloga.

Ako bude ocene da je bilo napretka može da se donese odluka i o otvaranju klastera, istakla je Joksimović. Ona je izrazila uverenje da do kraja godine možemo da otvorimo jedan ili dva klastera. O poglavlju 35 koje se tiče odnosa sa Prištinom, a sada se nalazi u klasteru jedan, ministarka je rekla da je ono od početka bilo jedan od dodatanih političkih uslova koji prate i mere implementaciju Briselskog sporazuma. Kako je navela, u nasem pregovaračkom okviru jasno piše da moramo da postignemo sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa i da treba doći do toga, što je stvar procesa i obaveza.

Foto: TV Vesti

- Nama je lako meriti puls, mi se držimo svega što smo u dobroj veri u cilju regionalne saradnje potpisali, i poštujemo obaveze koje su preduzete - rekla je Joksimović.

Ona je dodala da se to očekuje i od drugih, kojima se ne može praštati jer su “manji”. Ako imate zemlju koja se izdvaja po veličini, to ni na koji način ne sme da amnestira od odgovornosti i obaveze sve druge da isto tako rade u dobroj veri za ekonomsku saradnju i diplomatiju, poručila je ministar za Evropske integracije Jadranka Joksimović.

#Jadranka Joksimović